Минулої неділі в Україні відбувалися позачергові місцеві вибори у 138 населених пунктах. Зокрема, в Рівному, Феодосії (Крим), Мукачевому (Закарпатська область), Цюрупинську (Херсонська область), Кремінній (Луганська область). КВУ не зафіксував суттєвих порушень, які б могли вплинути на результати місцевих виборів. Комітет відзначає слабку організацію виборчого процесу, багато в чому зумовлену запізнілим фінансуванням виборів. Як завжди, проблемою залишається якість списків виборців. Кількість неточностей у великих містах уже традиційно становить не менше п’яти відсотків. Водночас у КВУ викликає занепокоєння доволі низька явка на цих виборах.

Рівне. 30 листопада відбулися дочасні вибори міського голови Рівного. На цю посаду претендувало 24 кандидати, але в ході перегонів кілька зняли свої кандидатури. Зрештою, рівнянам цього разу було із кого вибирати. Адже на посаду міського голови претендували й люди, які вже мають досвід роботи у владі (а це два колишні голови Рівненської ОДА, заступник міського голови і навіть начальники управлінь міськвиконкому), і зовсім нові, які вже мали досвід реалізації значимих для області і держави економічних проектів (саме таким інтелектуалом був кандидат, котрого підтримував БЮТ), але якого більше знали мешканці Рівненського району, а не обласного центру.

Свою виборчу гру повела цього разу і «Наша Україна», представник якої Віктор Матчук нині очолює виконавчу владу області. Ця політична сила неформально двічі міняла своїх кандидатів на посаду міського голови. Замість «нерозкрученого» заступника міського голови Рівного Сергія Васильчука вона зробила ставку на позапартійного директора «Рівнеоблводоканалу» Володимира Хомка, якого на минулих виборах «розкрутила» УНП.

Тобто, фактично цього разу за владу над містом змагалися одвічні опоненти — голова Рівненської ОДА Віктор Матчук (він відкрито підтримував В. Хомка) та його попередник на цій посаді, а нині голова обласної організації УНП Василь Червоній, який цього разу сам балотувався на посаду міського голови.

Політтехнологи «Нашої України» добре розрахували, що «протестний» В. Червоній не потерпить, за його словами, такої «зради» і критикуватиме за це свого головного конкурента Володимира Хомка, тобто практично виконає за них певну роботу з реклами свого кандидата. Адже аргументи щодо Хомка-господарника, який домігся безперебійного забезпечення водою міста (це, до речі, заслуга колишнього голови РОДА Миколи Сороки, який теж балотувався на посаду міського голови), для виборців-рівнян, що вміють думати й аналізувати, — це, м’яко кажучи, слабкий аргумент. Адже це не заслуга, а прямий професійний обов’язок керівника «Рівнеоблводоканалу» — подавати цілодобово воду в оселі рівнян (інакше за що з них справляли б таку високу плату за цю послугу?), те, за що пан Хомко отримує заробітну плату.

Тим не менше, за попередніми даними виборчих штабів кандидатів, у перегонах за крісло міського голови Рівного переміг Володимир Хомко.

Однак це аж ніяк не означає, що він отримав вотум довіри більшості рівнян. Адже завжди активні мешканці обласного центру цього разу проявили неабияку пасивність. Із зареєстрованих у списках трохи більш як 185 тисяч виборців на виборчі дільниці прийшло тільки 78 тисяч рівнян. І лише трохи більше третини із тих, хто взяв участь у голосуванні, віддали голоси за Володимира Хомка.

Цей показник має стати сигналом для роздумів і для новообраного міського голови Рівного Володимира Хомка, і для обласної виконавчої влади, яка публічно його підтримувала в ЗМІ, не боячись бути звинуваченою у використанні адмінресурсу. Адже ігнорування рівнянами виборів свідчить про те, що довіра до міської влади, за словами самих кандидатів на посаду міського голови, «опустилася нижче плінтуса».

Тому, щоб відновити цю довіру, щоб мати успіх на наступних виборах міського голови, Володимир Хомко, якому відведено невеликий термін на цій посаді — трохи більш як півтора року, має кардинально змінити нинішню команду, за котрою багато огріхів. Про це говорили виборці під час зустрічей, про це багато писали у своїх листах до редакції нашої газети. Навіть пересічні городяни підказують новому міському голові точки докладання його зусиль: комунальна сфера, впорядкування міста, залучення інвестицій для подолання безробіття і, звичайно ж, джерела поповнення міського бюджету, які нинішні міські чиновники «не бачать» або роблять вигляд, що не бачать. Одне із них — розірвання невигідних для міста угод оренди землі, що дуже видно, скажімо, на прикладі платної приватної стоянки автотранспорту перед центральним автовокзалом, повернення місту тротуарів, які з волі попередників Володимира Хомка використовуються не для безпечного пересування пішоходів, а для приватної торгівлі... Тобто, у Володимира Хомка є чудова нагода проявити себе господарником, як його представляла «Наша Україна», довести рівнянам, що він таки зможе навести порядок у Рівному. Ймовірно, тоді на наступних виборах він заручиться вагомішою підтримкою рівнян.

Олександра ЮРКОВА.

Рівне.

***

Мукачеве. За попередніми результатами, на позачергових виборах мукачівського міського голови перемогу здобув виконувач обов’язків голови Золтан Лендєл (самовисуванець). У передвиборних перегонах за цю посаду боролося 10 кандидатів. Але на фінішній прямій їх залишилося 9. Свою кандидатуру зняв Володимир Гуменюк.

Участь у голосуванні взяли, як повідомив наш власний кореспондент Іван Гудзоватий, 16835 мукачівців, або 27 відсотків виборців. Не підтримали жодного кандидата 4,57 відсотка. Золтан Лендєл набрав 67,1 відсотка. На другому місці — «регіонал» Василь Швардак, за якого проголосувало майже 12 відсотків. Інші набрали від 5 до 0,3 відсотка голосів.

На відміну від попередніх скандальних виборів, нинішні в місті над Латорицею відбулися спокійно. Як зазначили спостерігачі, участь у них взяло надто мало молоді.

Кремінна. Як повідомила прес-служба Комітету виборців, на дострокових виборах із великим відривом переміг «регіонал» Микола Слепцов. За попередніми даними, за нього проголосувало більш як 60 відсотків мешканців райцентру, котрі взяли участь у голосуванні.

За даними, отриманими КВУ з інших джерел, за нинішнього міського голову Володимира Гребенюка проголосувало більш як 20 відсотків виборців. У голосуванні взяли участь більше 30 відсотків осіб, котрих включили до списків.

В місті виявився дуже великий відсоток тих, хто голосував удома. Заяви щодо такого голосування були централізовано віддруковані та, в окремих випадках, не містили підпису виборця.

Цюрупинськ. За даними мобільної групи КВУ, голосування відбувалося в спокійній обстановці. Близько 26% виборців взяли участь у голосуванні. Не знайшов себе в списках народний депутат Анатолій Журавко.

З відривом (майже вдвічі більше голосів) перемогла в. о. міського голови Людмила Зарічна — за неї проголосувало 2043 виборці. Її найближчий суперник, перший секретар КПУ Анатолій Царапора набрав трохи більше тисячі. В місті це вже другі позачергові вибори — останній міський голова Ганна Грибовська подала у відставку в зв’язку зі станом здоров’я в червні цього року.