У столиці Республіки Молдова м. Кишиневі відбулося щорічне засідання Парламентської асамблеї Центральноєвропейської ініціативи. З цього приводу голова Постійної делегації Верховної Ради України в Парламентському вимірі Центральноєвропейської ініціативи, народний депутат України Валерій Камчатний дав інтерв’ю «Голосу України».

Ред.: — Валерію Григоровичу, чим, на ваш погляд, сьогодні визначається місце Центральноєвропейської ініціативи в сучасній Європі?

В. Камчатний: — Нагадаю, що Центральноєвропейська ініціатива (ЦЄІ) є регіональним угрупуванням країн Центральної та Східної Європи, яке має на меті налагодження багатостороннього співробітництва у політичній, соціально-економічній, науковій та культурній сферах і сприяння на цій основі зміцненню стабільності та безпеки в регіоні. До її складу входять 18 держав, у тому числі з 1996 року й Україна.

Одним із пріоритетних напрямів своєї діяльності у сучасній Європі ЦЄІ вбачає всебічне сприяння європейській інтеграції країн-учасниць та поглиблення співробітництва з Європейським Союзом. Із вісімнадцяти країн-учасниць ЦЄІ дев’ять уже є членами ЄС, решта (за винятком Білорусі) задекларувала це членство своєю метою. Інструментарій ЦЄІ спрямований, зокрема, на трансфер досвіду країн-членів ЄС у галузі технологій європейської інтеграції країнам, які стоять на шляху до членства в Євросоюзі. Як депутат, який уже третій рік поспіль бере участь у заходах ЦЄІ, можу стверджувати, що це активно сприяє адаптації механізмів останніх до європейських стандартів.

Структурно діяльність ЦЄІ здійснюється на декількох рівнях, зокрема, на рівні глав урядів та міністрів закордонних справ. Але дуже важливо, що в реалізації своїх цілей ЦЄІ спирається на підтримку парламентаріїв країн-учасниць. Це здійснюється через Парламентський вимір (ПВ) ЦЄІ.

Ред.: — Декілька слів, будь ласка, власне про програму кишинівського саміту.

В. Камчатний: — Цього року Парламентська асамблея Центральноєвропейської ініціативи провела щорічне засідання 18 листопада в м. Кишиневі як у столиці країни, що в 2008 році головує в ЦЄІ. З боку нашої країни участь у цьому заході взяла делегація у складі народних депутатів України В. Камчатного (голови делегації), В. Бабенка, П. Кузьменка та В. Матвєєва.

Асамблеї передувало традиційне проведення засідань створених у структурі ПВ ЦЄІ трьох генеральних комітетів — з економічних питань; з культурних питань; з політичних та внутрішніх питань. Слід відзначити, що за наслідками обрання керівного складу Комітету з політичних та внутрішніх питань його головою було обрано італійську парламентарку Л. Раветто, а заступником — представника України, вашого покірного слугу В. Камчатного. На наш погляд, це стало свідченням визнання авторитету України з боку учасників ПВ ЦЄІ та демонстрацією підтримки прагнень України до євроінтеграції.

Асамблея була присвячена розгляду ролі національних парламентів у процесі інтеграції до Європейського Союзу та аналізу ситуації в країнах-учасницях з точки зору регіонального контексту ЦЄІ. На засіданні головував пан В. Гума, голова молдовської парламентської делегації в ЦЄІ. Учасників асамблеї привітали пан М. Лупу, голова парламенту Республіки Молдова, та заступник Генерального секретаря Виконавчого секретаріату ЦЄІ пан М. Меленєвський.

Обговорення питання, винесеного на засідання, підтвердило, що основною метою ЦЄІ є побудова нової Європи без розподільчих ліній та включення всіх держав континенту до єдиної території політичного, економічного та культурного розвитку. Були відзначені зростаючі масштаби спільних інтересів для співробітництва серед держав-учасниць ЦЄІ, позитивні наслідки процесу розширення ЄС для стабільності, економічного зростання та сталого розвитку у всьому регіоні ЦЄІ та висловлено переконання, що чітка європейська перспектива, запропонована державам-учасницям ЦЄІ, які не є членами ЄС, є потужним стимулом для прискорення структурних реформ, необхідних для тісніших стосунків з ЄС.

Нам теж було що сказати про відповідну роботу, яку проводить український парламент та, зокрема, наш Комітет з питань європейської інтеграції. Протягом усього часу асамблеї з боку всіх учасників відчувалася повага до нашої країни та щира підтримка її намірів щодо подальшої інтеграції до європейської спільноти.

Ред.: — Якими стали основні підсумки засідання?

В. Камчатний: — У прийнятому Заключному документі асамблея погодилася, що увесь регіон рухається шляхом демократизації, політичної стабільності та економічного прогресу, підтвердила, що ЦЄІ як унікальний регіональний форум для діалогу та співробітництва може зробити важливий та конкретний внесок у збереження миру та стабільності на європейському континенті, привітала зростаюче визнання регіональної участі ЦЄІ на європейському рівні та закликала підтримувати європейські прагнення держав-учасниць ЦЄІ, які не є членами ЄС, для того, щоб поступово перетворити всі країни регіону на держави-учасниці Союзу.

Асамблея підкреслила, що парламентське співробітництво ЦЄІ відіграє важливу роль у просуванні демократичних цінностей та європейських стандартів на національному та міжнародному рівнях, успішно досягаючи сталого економічного зростання, прискорюючи структурні реформи, збільшуючи стабільність, безпеку та благополуччя усього регіону, підтримала прагнення урядів і надалі зосереджуватися на сприянні спільним проектам ЦЄІ-ЄС у рамках європейських програм, зокрема залучаючи відповідні країни-учасниці ЦЄІ, які є членами ЄС, а також які не є членами ЄС, та привітала прогрес держав-учасниць ЦЄІ, що не є членами ЄС, у процесі реформ, спрямованих на досягнення стандартів ЄС.

Крім того, учасники засідання наголосили на необхідності подальшого розвитку партнерських відносин серед парламентів у регіоні ЦЄІ та відзначили із задоволенням покращення співробітництва з Процесом Південно-східного європейського співробітництва, Радою регіонального співробітництва та іншими регіональними гравцями. Були схвалені також пропозиції щодо подальшого практичного поліпшення діяльності ПВ ЦЄІ.

Погодьтеся, такі висновки мають безпосереднє відношення та важливе значення для України. Тому, безперечно, кишинівський саміт Парламентського виміру Центральноєвропейської ініціативи наблизив Україну до ЄС.

Учасники засідання подякували Парламенту Республіки Молдова за блискучу організацію заходів та теплу гостинність, яка відчувалася під час молдовського головування, та висловили найкращі побажання румунському головуванню у ЦЄІ, що відбудеться наступного 2009 року.

Ред.: — Чи були якісь зустрічі поза програмою?

В. Камчатний: — Так, по завершенні офіційних заходів наша делегація зустрілася з Надзвичайним і Повноважним Послом України в Республіці Молдова С. Пирожковим та обговорила питання подальшого сприяння з боку Верховної Ради України поліпшенню українсько-молдовських стосунків. Це вже моя друга зустріч з цим дипломатом, і я можу впевнено сказати, що справа відносин України та Молдови в надійних руках. Посол поінформував нас про підсумки кишинівської наради глав урядів країн-членів СНД, в якій взяла участь Прем’єр-міністр України Ю. Тимошенко.

А вже повертаючись до Києва, ми скористалися нагодою та зробили коротеньку зупинку на Черкащині в м. Умані, де завітали до одного з визнаних українських чудес — Національного дендрологічного парку «Софіївка» НАН України та зустрілися з його директором, членом-кореспондентом НАН України І. С. Косенком, людиною по-справжньому закоханою у свою справу. Осіння «Софіївка» вразила нас своєю красою. В цьому місці має побувати кожен українець.