Останнім часом в українських засобах масової інформації дедалі частіше почала з’являтися неправдива інформація про будівельну компанію «Житло-Буд» та будівництво підпірної стінки проти зсуву ґрунту за адресою м. Київ, вул. Шовковична, 39/1 «а».

Окремі так звані захисники невідомо чого спільно з глашатаями Київської міської державної адміністрації відверто спекулюють на темі будівництва, намагаються скомпрометувати моє ім’я, постійно спотворюють факти і цинічно вводять в оману мешканців столиці й усю громадськість України. Відверто брутальні обвинувачення на телебаченні, вал брудної інформації в друкованих ЗМІ мають на меті не зупинити будівництво, а за будь-яку ціну дискредитувати політичну силу «Блок Юлії Тимошенко» і мене особисто як члена її команди.

Так званими активістами по боротьбі з будівництвом була подана позовна заява до суду загальної юрисдикції з метою визнати будівництво незаконним. Під тиском місцевої влади керівництво Олександрівської клінічної лікарні міста Києва вимушене було подати такий же судовий позов до Господарського суду м. Києва. Однак чотири суди — Шевченківський районний суд м. Києва, Київський апеляційний адміністративний суд, Господарський суд м. Києва та Київський апеляційний господарський суд — не задовольнили вимог позивачів і визнали: будівництво проводиться на законних підставах, жодних порушень зі сторони будівельної компанії немає; відсутні підстави для скасування рішення Київської міської ради №638/790 від 10.07.2003 року (дозвіл про проведення будівельних робіт за адресою: м. Київ, вул. Шовковична, 39/1 «а»).

Більше того, компанія «Житло-Буд» вже провела реконструкцію корпусів Олександрівської клінічної лікарні м. Києва і, відповідно до укладених угод, повинна була провести благоустрій території міської лікарні.

Але рішення судових інстанцій про законність будівництва, факт реальної допомоги міській лікарні, яка не має власних коштів і не може сподіватися на допомогу міської влади для проведення елементарного ремонту, не зупиняють так званих активістів, і вони продовжують свою цинічну, брехливу інформаційну кампанію.

Для досягнення своєї сумнівної мети так звані борці невідомо за що вдаються до відвертого обману киян. Намагаються залякати мешканців столиці й нагнітають у них тривогу висмоктаними з пальця фактами про те, що будівництво ведеться на місці старого кладовища і, буцімто, наявності в його похованнях збудників сибірки.

Однак у нездоровому запалі війни з вітряками ці борці жодним словом не згадують про те, що ще в січні цього року була створена експертна комісія для проведення державної санітарно-епідеміологічної експертизи з питання можливості продовження будівництва на зазначеній ділянці. До складу комісії увійшли фахівці Київської міської санітарно-епідеміологічної станції, провідні фахівці ДУ «Інституту епідеміології та інфекційних хвороб ім. Л. В. Громашевського» АМН України, Українського науково-дослідного протичумного інституту ім. І. І. Мечникова та Центральної санепідемстанції МОЗ України. Були проведені розгорнуті експертизи, і комісія визнала: у зразках ґрунту не виявлено збудників особливо небезпечних інфекцій, в тому числі сибірки; історичні документи не мають чіткої вказівки на наявність кладовища та окремих поховань на ділянці, де проводяться будівельні роботи; будівництво може бути продовжене.

Водночас організаторами брудної війни та їх найманими активістами вперто замовчується той факт, що на місці, де повинно було проводитися будівництво, існує серйозна загроза зсуву ґрунту схилу на територію Олександрівської міської лікарні. Саме через таку загрозу головою КМДА Л. Черновецьким було видано розпорядження від 11.08.2008 за №1134, відповідно до якого компанія «Житло-Буд» зобов’язалась здійснити роботи з влаштування підпірної стіни для запобігання зсувам.

Будівельна компанія «Житло-Буд» взяла на себе зобов’язання підготовити відповідну проектну документацію і за власний кошт провести такі роботи до 30 листопада цього року. Але через блокування найманими пікетувальниками ці роботи так і не розпочалися. Незважаючи на те, що з початком періоду дощів зсувні процеси на схилі значно посилились, і вже у вересні цього року відбулись досить значні зсуви схилу.

Але це не зупинило найманців. Вони обстоюють свої особисті меркантильні інтереси, і їм байдуже, що відбуватиметься з міською лікарнею, з її будівлями і тими, хто потребує медичної допомоги. Складається враження, що за пікетувальниками стоять окремі замовники, метою яких є не допустити будівництва підпірної стінки та захистити лікарів і їх пацієнтів.

Компанія «Житло-Буд» готова негайно розпочати проведення робіт з будівництва захисних підпірних споруд, які убезпечать Олександрівську лікарню від загрози зсувів, але за однієї умови: якщо міська влада, правоохоронні органи забезпечать можливість зведення захисної споруди.

Якщо такі умови не будуть забезпечені, компанія ЗАТ «Житло-Буд» знімає з себе всю відповідальність за наслідки можливих зсувів у районі міської лікарні.

З огляду на вищевказане, я як засновник будівельної компанії «Житло-Буд» уповноважений заявити: будівельна компанія «Житло-Буд» припиняє будівництво підпірної стіни за адресою: м. Київ, вул. Шовковична, 39/1 «а». Будь-які подальші спекуляції та інсинуації довкола будівництва підпірної стінки за вказаною адресою будуть свідчити про те, що організатори акції, які перешкоджають здійснювати підготовчі роботи, зводити підпірну стінку та здійснювати ремонт лікарні, з самого початку ставили перед собою політичні цілі, і їхні дії були спрямовані виключно на те, щоб дискредитувати мене як народного депутата України та політичну силу «Блок Юлії Тимошенко», до якої я маю честь належати.

Іван КУРОВСЬКИЙ, народний депутат України,член фракції «Блок Юлії Тимошенко».

1 грудня 2008 р.