1 грудня принесло неприємні, але цілком прогнозовані «сюрпризи». Передовсім за рішенням НКРЄ зросли ціни на газ для побутових користувачів. 25 жовтня Національна комісія на виконання рішення РНБО про протидію світовій фінансовій кризі вирішила підвищити тарифи на газ для населення на 35 відсотків. Тарифи планують поетапно довести до рівня економічно обгрунтованих. Тож нинішнє подорожчання — далеко не останнє.

На думку експертів, нові ціни на газ невблаганно наблизять перспективу зростання комунальних тарифів. А отже, якщо не до Нового року, то одразу після свят місцева влада буде змушена піти на цей непопулярний крок, — упевнений експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь.

Якщо нові ціни на блакитне паливо зіпсували настрій мешканцям усіх регіонів України, то в одеситів був ще один привід для невдоволення. Як повідомив наш кореспондент В’ячеслав Воронков, з 1 грудня за квиток в трамваях і тролейбусах «перлини біля моря» доведеться викладати вдвічі більше — одну гривню.

— Плата за проїзд не змінювалася з 2000 року, — пояснює перший заступник одеського міського голови Анатолій Ворохаєв. — А нині міськрада веде перемовини з Європейським банком реконструкції та розвитку про надання місту кредиту на суму 50 мільйонів євро для розвитку трамвайного господарства. До речі, 60 відсотків пасажирів електротранспорту — пенсіонери й пільговики. Собівартість однієї поїздки сьогодні становить 1 гривню 20 копійок. І ці 20 копійок дотуватимуть з міського бюджету.

Криза примусить затягти паски не тільки одеситів. В регіонах на тлі нових цін і тарифів зростають безробіття і невиплати зарплат. Як повідомляє наш черкаський кореспондент Лідія Титаренко, в області заборгованість з оплати праці сягнула 20 мільйонів гривень. Левова частка цієї суми накопичилась у жовтні. Порівняно з попередніми місяцями року загальна сума невиплат заробітної плати на пром- та сільгосппідприємствах збільшилася на 42%. Понад 60 відсотків боргів припадає на підприємства та бюджетні організації обласного центру.

Купівельна спроможність українців знижується, що, зрештою, має призвести до зменшення інфляції та примусити підприємства знизити ціни на свої товари. Днями Президент озвучив прогнозований на кінець року рівень інфляції — 23 відсотки, а по оптових товарах — 27—30%. «І в інфляції роздрібній, і в оптовій ми будемо мати зворотні тенденції», — втішив Віктор Ющенко в інтерв’ю «1+1». — «Звертається ринок, передусім зовнішній, звертаються попити на ключові товари виробництва. Особливо техніка, автомобілі, одяг, комунальна техніка, телевізори, не кажучи про промислові товари... Тобто в цілому тренд іде на пониження інфляції. Але воно не буде таке суттєве за два місяці, щоб отримати принаймні плановий показник, який був закладений у розрахунки бюджету».

До кінця року ми прогнозуємо інфляцію 22% (за індексом споживчих цін), — погоджується з Президентом експерт Олександр Жолудь. — За 10 місяців «набігло» вже 18 %. Плюс загальне сезонне зростання цін на продукти харчування. Не можна сказати, що грудень принесе якісь неочікувані сюрпризи. Є сезонне зростання цін. Є також подорожчання, викликане додатковим підвищенням адміністративно-регульованих тарифів — на транспорт, як у Києві, на житлово-комунальні послуги, як у деяких інших містах, а також на газ — загалом по Україні. Останній фактор буде найвпливовішим, — вважає експерт.

На знімку: задешево можна лише понюхати.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА (з архіву «Голосу України»).