За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, в Україні умовна «душа населення» за рік випиває приблизно 12 літрів зовсім не умовного спиртного (показник у 8 літрів, за розрахунками ВООЗ, вже є загрозливим). Вітчизняна офіційна статистика свідчить, що приблизно 900 тисяч українців — хронічні алкоголіки, хоча багато хто з фахівців стверджує, що насправді залежних від алкоголю значно більше.

На жаль, статистика, яка знає все, не може точно сказати, скільки з 12 літрів «на душу» становить фальсифікат і скільки людей захворіли алкоголізмом саме через регулярне вживання фальсифікованих напоїв.

Як повідомило 29.10.08 р. УНІАН (http://unіan. net/ukr/news/news-281339. html) з посиланням на Департамент контролю за виробництвом та обігом спирту, алкогольних напоїв та тютюнових виробів Державної податкової адміністрації України, на ДП «Триліський спиртовий завод» зберігалося 270 тисяч конфіскованого державою спирту. Після проведеної на початку літа цього року інвентаризації з’ясувалося, що конфіскату-ректифікату залишилося трохи менш як 235 тисяч літрів (234869 літрів, коли бути точним).

Залишок у вигляді майже 235 тисяч літрів спирту було передано Стадницькому спиртозаводу в особі Володимира Курдюкова, котрий прийняв на зберігання конфіскат за довіреністю директора спиртозаводу Віктора Жуковського.

Але коли 21 жовтня інвентаризацію провели вже на Стадницькому заводі, то виявилося, що 235 тисяч літрів spіrіtus vіnі зникли. За словами виконуючого обов’язки директора Департаменту контролю за виробництвом та обігом спирту М. Зальотіна, «станом на 21.10.2008 р. спиртовмісна рідина в кількості 23486,98 декалітра на ДП «Стадницький спиртозавод» відсутня».

А тепер трохи арифметики. Ціна 270 тисяч літрів спирту сорту «люкс» (за вартості 72 гривні за декалітр) — 1,94 мільйона гривень. Але сьогодні не ті часи, щоб вживати С2Н5ОН у чистому вигляді. 270 тисяч літрів спирту — це 1,35 мільйона півлітрових пляшок горілки. І якщо оцінити, що втратила держава з урахуванням непрямих податків, акцизного збору (21,5 гривні за літр спирту — 5,8 мільйона) і ПДВ (20 відсотків — 1,54 мільйона), то набігає сума майже в 9,3 мільйона гривень.

Отже, на Триліському спиртовому заводі випарувалося 1,2 мільйона державних гривень. На Стадницькому спиртозаводі зникло 235 тисяч літрів продукту, котрий міг обернутись для бюджету акцизом і податками в розмірі 8,1 мільйона гривень. Наразі невідомо, чи спитав хто з керівництва державного Триліського підприємства про «незначну» нестачу (35 тисяч літрів спирту — це ж дрібниця, правда ?)

Більш значуща втрата на іншому, також державному, підприємстві, на думку вищезгадуваного пана Зальотіна, «дає підстави вважати про порушення чинного законодавства з боку керівника ДП «Стадницький спиртозавод». В офіційному листі до концерну «Укрспирт» Департамент контролю за виробництвом та обігом спирту, алкогольних напоїв та тютюнових виробів ДПА пропонує притягнути керівництво цього підприємства до дисциплінарної (дисциплінарної ?) відповідальності. Про факт зникнення конфіскованого спирту зі Стадницького спиртозаводу було повідомлено Головне управління податкової міліції, Генпрокуратуру і Мін’юст.

Із цих високих установ новин поки що немає. Натомість Служба безпеки, як повідомило 18.11.08 р. УНІАН (http://unіan. net/ukr/news/news-285141. html), порушила кримінальну справу за фактом незаконного привласнення та реалізації майна, що підлягало конфіскації за рішенням суду (справа № 422 за ч. 2 ст. 388 КК України).

Як відомо, в боротьбі з фінансовою кризою Кабінет Міністрів запропонував пакет урядових законопроектів «Про мінімізацію впливу світової кризи на економіку України» (реєстраційний № 3309 від 22.10.2008 р.). Зокрема, уряд пропонує підняти акциз на етиловий спирт на 25,6 відсотка (з 21,5 до 27 гривень за літр). Деякі експерти вважають, що нові збори змусять частину (називається частка й у 50 відсотків) горілчаного ринку перейти в «тіньовий» сектор економіки, інші — що виробники горілки почнуть разом із виробництвом іммігрувати за кордон. Але хіба за кордоном можна безкарно вкрасти 1,35 мільйона пляшок? Здається, таке можливо лише в Україні.

Пікантність ситуації в тому, що буквально днями, перед «спиртовим скандалом» на Стадницькому спиртозаводі (16 жовтня ц. р.), Президент України Віктор Ющенко з нагоди Дня працівників харчової промисловості присвоїв своїм указом директору цього підприємства Віктору Жуковському звання «Заслужений працівник промисловості України». Як відомо із президентського указу, високе звання керівник стадницьких спиртовиків отримав за «вагомий внесок в розвиток вітчизняного виробництва високоякісних продуктів харчування»...

Високоякісну горілку продукують найбільш потужні виробники, що дорожать своїми торговими марками. Навряд чи вони будуть займатися сумнівними оборудками з «лівим» спиртом. Він (а крадений товар, як відомо, продається за заниженою ціною) насамперед мав би зацікавити виробників фальсифікату, завдання яких — купити сировину якомога дешевше, щоб продавати кінцевий продукт за ціною, що нижча за вартість продукції відомих виробників (це не означатиме, буцімто фальсифікат не піде в роздріб під виглядом горілки відомих брендів).

Як тут не згадати, що протягом поточного року активно діє програма боротьби із фальсифікатом горілчаних виробів. Відбулися десятки прес-конференцій щодо фактів оперативної роботи за участю правоохоронних та наглядових органів. Як упіймають приватного підприємця з кількома пляшками горілки без документів — доповідають на всю країну про конфіскат, порушення закону та загрозу здоров’ю нації.

А тут ми маємо кричущий факт: на фальсифікат могло піти не декілька пляшок, а цистерни спирту. «Стрілочника» нібито знайдено, але високі компетентні органи не дають відповіді на основні питання: куди, в які руки пішов продукт з державного заводу? Куди пішли гроші? Хто відповість за збиток державі, котра не отримала у вигляді податків та акцизів ще майже 7 мільйонів?

Бо літр спирту дає п’ять пляшок горілки. Одна пляшка такого фальсифікату може продаватись щонайменше за 10 гривень (а з огляду на останню урядову пропозицію — паралельно з підвищенням акцизу на спирт встановити мінімальну роздрібну ціну на горілку в розмірі 14 гривень за 0,5 літра — навіть більше). 1,35 мільйона пляшок найдешевшої горілки — це мінімум 13,5 мільйона гривень. Максимум (за мінімальною ціною в 14 гривень) — 18,9 мільйона. Ось така арифметика.

Залишилось підрахувати, скільком українцям 1,35 мільйона пляшок «лівої» горілки допоможуть пережити світову фінансову кризу. І скільки поповнять 900-тисячну армію офіційних «хроніків».