Погоджувальна рада лідерів парламентських фракцій тривала менш як півгодини. Після наради лідер фракції комуністів Петро Симоненко повідомив журналістам: інформація невтішна — на сьогоднішньому пленарному засіданні парламенту заслухають лише виступи від фракцій, а потім буде запропоновано оголосити перерву до четверга 4 грудня. За словами П. Симоненка, таку пропозицію підтримали лідери чотирьох парламентських фракцій — всі, крім комуністів. П. Симоненко також зауважив, що на погоджувальній раді він не отримав відповіді на запитання, чи тривають консультації щодо обрання нового Голови Верховної Ради і чи досягнуто якихось домовленостей. «Відтак говорити про якусь спільну відповідальність, у тому числі і щодо обрання Голови Верховної Ради, не можна», — вважає лідер КПУ.

Чи домовляться політичні сили, представлені у Верховній Раді, стосовно кандидатури нового глави парламенту, залишається головною інтригою і нинішнього пленарного тижня.

Більш як тижнева перерва, котру було дано фракціям для перемовин і домовленостей, поки що жодних результатів не принесла — усі начебто готові до поступок, але ніхто не дає гарантій, що вже на цьому тижні парламент матиме нового голову, а відтак зможе нарешті плідно попрацювати над антикризовими законами та бюджетом.

БЮТ продовжує наполягати на обранні Голови Верховної Ради лише після формування нової парламентської коаліції. Заступник Голови Верховної Ради Микола Томенко заявив, що більшість лідерів фракцій готові до створення у парламенті «максимально широкого об’єднання» задля виходу України з кризи. Водночас, за його словами, важко прогнозувати, чи таке об’єднання буде формалізоване, тобто утворено як коаліцію, чи це будуть просто публічні домовленості. Таке широке об’єднання, на думку М. Томенка, може нараховувати більш як 300 депутатів і має базуватися на конкретному плані виходу з економічної кризи.

«Це мусить бути конституційне об’єднання, яке зможе оперативно взяти на себе відповідальність за ситуацію в країні», — вважає він. Заступник голови парламенту бачить декілька ймовірних форматів такого об’єднання: або за участі чотирьох з половиною фракцій (зважаючи на рішення з’їзду «Нашої України», в ньому може брати участь лише частина фракції «НУ—НС»), або за участі трьох фракцій — БЮТ, «НУ—НС» і Блоку Литвина. М. Томенко заявив, що навіть готовий поступитися своєю посадою задля утворення більш ширшого об’єднання у Верховній Раді, водночас не виключивши і варіанта, коли таке об’єднання буде створено і без БЮТ. Інформацію про консультації БЮТ із Партією регіонів щодо можливого утворення коаліції бютівці наразі спростовують, стверджуючи, що такі переговори ще й не розпочиналися і можливі лише після того, як буде повністю втрачено шанс для створення «коаліції трьох» — БЮТ, «НУ—НС» і Блоку Литвина.

Регіонали у своїх коментарях наголошують не на імені нового глави парламенту, а на завданнях, з якими вищий законодавчий орган країни має впоратися до нового року. «Треба негайно затвердити зміни до бюджету, ввести у законодавче русло процес підготовки та прийняття бюджету на наступний рік, відкоригувавши валютно-курсову політику, прийняти пакет антикризових законів, щоб запобігти падінню рівня життя», — зазначив Анатолій Кінах.