Прокурорам, слідчим, ветеранам, усім працівникам органів прокуратури України.

З нагоди професійного свята — Дня працівників прокуратури прийміть найтепліші вітання та побажання міцного здоров’я, благополуччя і родинного затишку!

Від вашої щоденної копіткої праці, усвідомлення громадянського обов’язку значною мірою залежить авторитет нашої держави, де шанують і неухильно виконують закони. Приємно, що серед вас працює багато висококласних фахівців, що гідно несуть звання прокурора, для яких почуття честі, справедливості й принциповості є сенсом життя. Про наші здобутки промовисто свідчать реальні справи — органам прокуратури України вдалося забезпечити виконання покладених на них конституційних функцій, зберегти об’єктивність та неупередженість при прийнятті рішень за фактами порушень законності. Лише упродовж поточного року внесено понад 120 тисяч актів реагування на захист прав і свобод громадян та інтересів держави, за якими притягнуто до різних видів відповідальності більш як 100 тисяч посадовців, винних у порушеннях закону. За актами прокурорського реагування відшкодовано понад 2 мільярди гривень, з яких понад 800 мільйонів — до державної скарбниці.

Зокрема, за фактами нехтування земельним законодавством цього року прокуратурою порушено 850 кримінальних справ, 70 відсотків з яких направлено до суду. Оскаржено 7 тисяч незаконних актів органів виконавчої влади із земельних питань. За документами прокурорського реагування притягнуто до відповідальності 4 тисячі осіб, з них 364 посадовці органів контролю. Заявлено понад 11 тисяч позовів до суду, якими повернуто 52 мільйони гривень. За втручання прокуратури вдалося уникнути незаконного відчуження 19 тисяч гектарів, повернуто до державної та комунальної власності 10 тисяч гектарів землі.

Але найголовніше те, що всупереч заявам та псевдосоціологічним дослідженням окремих діячів довіра людей до органів прокуратури невпинно зростає. Люди вірять у спроможність прокурорів своєчасно захистити їх порушене право та відновити справедливість. Лише цього року нами вирішено майже 300 тисяч звернень, у тім числі й майже 9 тисяч звернень та запитів народних депутатів України.

Особлива подяка всім ветеранам прокуратури, які протягом тривалого часу самовіддано виконували свою високу місію, сприяючи утвердженню верховенства права, передавали надбаний досвід і щедро ділилися мудрістю з молодим поколінням. Упевнений, що і сучасний прокурорський корпус збереже та примножить найкращі традиції своїх попередників!

Тож у цей святковий день бажаю вам завжди бути готовими до викликів часу, своїм професіоналізмом та безкомпромісністю у роботі сприяти розбудові незалежної та заможної Української Держави.

Нехай доля буде прихильною, щедрою на світлі та радісні дні!

Олександр МЕДВЕДЬКО, Генеральний прокурор України.