Футбол. Кубок УЄФА. Груповий раунд. Група В. «Олімпіакос» (Греція, Пірей)—«Бенфіка» (Португалія, Ліссабон). 5:1.

«Галатасарай» (Туреччина, Стамбул) — «Металіст» (Україна, Харків). 0:1. Гол: Едмар, 81.

«Галатасарай»: Де Сантис, Мейра, Лінкольн, Барош (Юміт Каран, 70), Акман, К’юелл (Їлмаз, 79), Ашик (Озбек, 46), Саріоглу, Туран, Яман, Четин. Тренер — Міхаель Сиіббе.

«Металіст»: Горяїнов, Ганчарчик, Валяєв, Едмар, Слюсар, Обрадович, Майдану, Папа Гуйє, Девич (Тришович, 63), Бордіян (Конюшенко, 90), Коельо (Фомін, 80). Тренер — Мирон Маркевич.

Попереджено: Акмана, 19, Бароша, 56, Девича, 60, Ганчарчика, 85.

Арбітр — Яцек Гранат (Польща).

Стамбул. Стадіон «Алі Самі Йєн».

По-перше, харківський «Металіст» можна вважати своєрідним першопроходцем. Адже клуби з України раніше ще не зустрічалися з «Галатасараєм». По-друге, це була перша перемога харків’ян на виїзді за три роки їхніх виступів у розіграшах Кубка УЄФА.

У Стамбулі команда Мирона Маркевича показала насамперед дисципліновану гру в обороні. Та й контратакувала вона швидко та вправно. Саме один такий контрудар українського клубу на 81-й хвилині приніс йому успіх. А до цього призвела, можна сказати, мудрість і прозорливість тренера, який відчув момент, коли треба було провести заміну. Замість Коельо, котрому не давали розгулятися стамбульські оборонці, знаючи бомбардирський хист форварда, Мирон Богданович випустив Фоміна. Саме Руслан через декілька хвилин перебування на полі «заварив» оту духмяну і смачну для всіх нас «кашу». Але про це трохи згодом.

У першому таймі ми спостерігали гру на зустрічних курсах. Отже, «Металіст» не закрився на своїй половині поля, поводився гідно, пропонуючи досить активну гру. Хоча обидва суперники не вдавалися до «кавалерійських» набігів і виявляли достатню пильність та обережність. Через це, либонь, і великою кількістю гострих моментів похвалитися вони не могли.

Після відпочинку гості ще глибше відійшли до власних воріт. Чого гріха таїти, і нічия на полі «Галатасарая» — результат цілком задовільний. Однак харків’яни і про кращий, мабуть, думали, бо намагалися заманити суперника якомога ближче. І тоді спробувати завдати удару, як кажуть, із засідки. Але турецький вал дедалі потужніше накочувався на позиції «Металіста». Оборонялася вся українська команда й особливо багато роботи було в її воротаря. До слова, Горяїнов зіграв майже бездоганно.

Треба було щось робити. Тоді Маркевич і кинув у бій свіжі сили: флангового півоборонця Тришовича і нападника Фоміна. Поява останнього, як я вже зазначав, стала знаковою подією для гостей. Свіжий Фомін тільки те й робив, що намагався активно перешкоджати центральним оборонцям «Галатасарая». Саме він і примусив помилитися Сервета Четина, обіграв його і точною передачею вивів на ударну позицію колегу Едмара. А той, молодчина, не схибив.

Отже, у двох поєдинках «Металіст» набрав чотири очки і продовжує реально претендувати на вихід до плей-оф. Наступний матч «Металіст» проведе 3 грудня в Харкові, де прийматиме «Олімпіакос».