На виконання Указу Президента України про знесення меморіалів та пам’ятних знаків, присвячених тоталітарній добі, минулого літа у колишній гетьманській столиці та у всьому Чигиринському районі демонтовано всі бронзові та залізобетонні статуї Леніна. Перед початком великого посту на центральному майдані Черкас під керівництвом голови Чигиринської райдержадміністрації Петра Литвина розпочато демонтаж і 26-тонного, заввишки у 7 метрів пам’ятника вождю світового пролетаріату.

Рішення про демонтаж гранітного Ульянова-Леніна, котрий височів неподалік мерії і перед вікнами облдержадміністрації, ухвалили депутати Черкаської міської ради. Наказом Міністерства культури та туризму ще влітку 2008 року скульптуру виведено з державного реєстру нерухомих пам’яток України.

Вночі проти п’ятниці «важка артилерія» трьох місцевих організацій ВАТ «Азот», «Черкасиміськбуду» та МП «Мехбуду» взялася до роботи. Попри пізню годину, вся площа відразу заповнилася двома непримиренними таборами: протестуючими комуністами-соціалістами, котрі співали революційних пісень, і студентською молоддю, представниками УНА—УНСО. Охорону правопорядку здійснювали щільні міліцейські лави, котрі оточили місце демонтажу.

Кран вантажопідйомністю у 100 тонн ні з першої, ні з другої спроби не зміг підняти монументальну споруду загальною вагою 90 тонн. Тоді троси прикріпили до двох КрАЗів, машини рушили з місця і, з скреготом та гуркотом, піднімаючи у нічне небо хмари пилу, половина скульптури впала на гранітні плити...

До ранку будівельники намагалися скинути з постаменту другу частину монументу, але це не вдалося. Ленінградський архітектор В. Гнєздилов, котрий у 1969 році ставив на 65-тонний гранітний постамент масивну фігуру, зробив це професійно.

Мистецькі кола Шевченкового краю пропонують поставити пам’ятник засновнику Черкас і українського козацтва великому князю Дмитру Байді-Вишневецькому.

Черкаси.

На знімках: вранці 28 листопада черкащанам відкрилася нова панорама на центральному майдані міста.

Фото автора.