Луганський майстер клинка Олександр Ткаленко знову здивував. На четвертій спеціалізованій виставці «Майстер-клинок» під назвою «Честь і достоїнство» він узяв гран-прі і знову довів, що рівних в Україні йому немає. Сашкова робота — це приладдя для кабінету, основу якого становив клинок. Історія його досить цікава.

У 2003 році Міністерство оборони звернулося до майстрів із проханням розробити форму кортика з українським ухилом, який би гідно представляв нагородну зброю України. Офіційним замовленням, щоправда, це не було, проте майстри почали розробляти свої ідеї. Олександр тоді задумав дуже цікаву річ, та оскільки про своє прохання чиновники незабаром забули, ідея так і залишилася в проекті, чекаючи підходящого випадку. Цей випадок трапився.

Свою композицію Сашко готував три місяці, зранку до ночі, повністю присвятивши себе роботі. Зрештою, вийшов витвір, який викликає бурю позитивних емоцій.

— Руків’я клинка зроблено з литого срібла, — пояснює Олександр. — Бачите — воно все у гравюрі, до того ж цей стилізований орнамент представляє рослинний світ. Ось лавр, що уособлює славу, перемогу. Лезо зроблено так, що клинок весь прорізний, наскрізний. Форма всього леза — це позолочений тризуб, а лінія заточення — український прапор. Саме древко прапора, тобто обух ножа, повністю з чотирьох боків прикрашено лавровими гілками. По обуху йде синіння, золочення.

Усе це стоїть на плиті синього італійського мармуру, що називається азул макуабас. Дуже рідкісний вид. По гладі мармуру пливе чайка, попереду на ній — дівчина, що символізує Україну. Ця козацька чайка і є підставкою для ножа як зброї, що символізує славу України. З боків — срібний і позолочений кубки для ручок і олівців. А центральну частину займає карта нашої країни, виконана із золота. Двадцятьма п’ятьма діамантами позначено обласні центри й окремо виділено місто, де Сашко народився, виріс і сьогодні створює свої шедеври. Називається ця робота «Діамантова Україна»

Очевидці розповідають, що коли Олександр виставив свою роботу, організатори конкурсу і його журі просто оніміли. А основний конкурент луганського майстра, із Запоріжжя, що розуміється на таких речах, як кабінетні композиції, і спеціалізується на їхньому виготовленні вже три роки, щиро висловив своє захоплення роботою новачка.

Перше місце на цьому конкурсі посіла ще одна Сашкова робота — шабля «Козацька мрія». Клинок зроблено у стилі майстра Златоуста XІX століття Івана Бушуєва. Знову змушують захоплюватися майстерно використані техніки — синіння, гравюри по сталі і сріблу, художнє лиття, обробка мармуру та ювелірна робота.

На торішній виставці, де Сашко Ткаленко теж взяв гран-прі, організатори конкурсу його попередили: оскільки рівних у виготовленні довгих клинків в Україні йому немає, Олександр має показати щось особливе. Він і показав. І засвідчив, що його творчий потенціал невичерпний.

Луганськ.

На знімку: Олександр Ткаленко зі своєю роботою.