«Те, що я почув на зустрічах від людей, прочитав у пресі про реорганізацію Вадул-Сіретської митниці, можна охарактеризувати як політичний бандитизм. Якщо комусь дуже сильно хочеться «сісти на цю митницю», то це не означає, що треба просто дезорганізовувати її роботу. Я уявляю, як нас оцінюють з того боку кордону», — заявив 25 листопада на прес-конференції у Чернівцях лідер Народної партії Володимир Литвин. Він додав, що докладе максимум зусиль, щоб надати політичного розголосу цій ситуації й привернути увагу до цього блюзнірства.

Також пообіцяв зробити депутатський запит щодо ситуації з реорганізацією Вадул-Сіретської митниці та звернутися до парламентського Комітету з питань податкової та митної політики щодо забезпечення контролю за розглядом цього питання.

Аналогічне звернення до голови парламентського Комітету з питань податкової та митної політики Сергія Терьохіна з пропозицією взяти під парламентський контроль ситуацію довкола ліквідації Вадул-Сіретської митниці, звільнення її керівника та доцільності створення нової митниці у Чернівцях 25 листопада зробив заступник Голови Верховної Ради Микола Томенко.

До цього письмово свою точку зору про недоцільність ліквідації Вадул-Сіретської митниці до голови Держмитслужби довів перший віце-прем’єр Олександр Турчинов.

Звернення до Прем’єр-міністра, глави РНБО та голови Держмитслужби з проханням скасувати наказ про ліквідацію Вадул-Сіретської митниці, як необґрунтований та економічно недоцільний, направили Чернівецька обласна та Глибоцька районна ради.

Начальник Вадул-Сіретської митниці, генерал, депутат обласної ради Микола Салагор оскаржує рішення про ліквідацію митниці та своє звільнення в судовому порядку. Він вважає, що реорганізацію митниці, яка працює понад 60 років, затіяли з метою його усунення з посади.

Член БЮТ Микола Томенко теж стурбований ситуацією, що склалася останнім часом навколо реорганізації митних органів. Зокрема, він звертає увагу на низку публікацій у ЗМІ, присвячених ліквідації Держмитслужбою України Вадул-Сіретської митниці та створення замість неї Чернівецької митниці з місцем розташування у Чернівцях.

Томенко переконаний, що Вадул-Сіретська митниця є основним донором бюджету Глибоцького району Чернівецької області, а перенесення адміністративних органів митниці до Чернівців негативно позначиться на соціально-економічному розвитку цього району. Так, Микола Томенко звернув увагу на рішення Чернівецької обласної ради, згідно з яким перенесення митниці до обласного центру є економічно недоцільним, оскільки потребуватиме щонайменше 60 млн. грн. на спорудження нових приміщень, 5 млн. грн. — для виплати допомоги на звільнення.

«Такі видатки в умовах економічної кризи в Україні є недоцільними. Ліквідація митниці не сприятиме стабільності, негативно вплине на співпрацю з прикордонними регіонами Румунії, спричинить безробіття серед місцевого населення у Глибоцькому районі Чернівецької області, який є одним з найбільш постраждалих внаслідок стихійного лиха, що сталося в липні 2008 року», — зауважив Микола Томенко.