Комітет з питань державного будівництва та місцевого самоврядування рекомендував парламенту прийняти за основу законопроект «Про попередню підготовку членів виборчих комісій». Законопроектом пропонується встановити правила проведення попередньої підготовки осіб, які мають намір працювати у складі окружних, територіальних виборчих комісій під час проведення виборів Президента України, народних депутатів України, місцевих виборів, всеукраїнського та місцевого референдумів, для ефективного виконання повноважень членів відповідних виборчих комісій (комісій референдуму).

Під час обговорення проекту народні депутати зазначали, що фінансування претендентів до складу виборчих комісій передбачається здійснювати за рахунок коштів політичних партій та фізичних осіб, які проходитимуть таку підготовку. Крім того, пропонується, щоб ліцензування діяльності, пов’язаної з наданням послуг щодо навчання претендентів до складу виборчих комісій, а також контроль за додержанням ліцензійних умов проводився Центральною виборчою комісією.

Домашніх улюбленців доведеться зареєструвати

Комітет з питань охорони здоров’я підтримав законопроект «Про ідентифікацію та реєстрацію тварин». Народні депутати зазначали, що законопроект спрямований на визначення організаційних та правових засад ідентифікації та реєстрації сільськогосподарських тварин з метою контролю епізоотичної ситуації в Україні та забезпечення гарантованої безпечності тваринницької продукції для споживання населенням.

Наголошувалося також, що розробка законопроекту зумовлена необхідністю адаптації нормативно-правової бази України до законодавства Європейського Союзу в частині тих законодавчих актів, які зобов’язують власників тварин здійснювати заходи з ідентифікації та реєстрації тварин. А реалізація положень проекту має сприяти забезпеченню надійного контролю за станом здоров’я тварин, ветеринарно-санітарного стану господарств тощо.

За повідомленнями Інформаційного управління Верховної Ради.