Феміда виявилася неприхильною до екс-керівника ДУС Ігоря Бакая: Верховний Суд скасував постанови Печерського й Апеляційного судів Києва про закриття кримінальної справи, порушеної проти нього у зв’язку зі зловживанням службовим становищем і перевищенням службових повноважень.

Нагадаю, за даними МВС, своєрідне використання «Ігорьком» (так називав його тодішній Президент) «теплої» посади коштувало державі понад 350 мільйонів гривень збитків. Чотири роки тому про незаконне відчуження державного майна — столичних готелів «Дніпро» й «Україна», Національного комплексу «Експоцентр України», багато говорилося і писалося, але ініціатор «операцій з нерухомістю», як і багато інших «героїв», спритно обміняв потенційні нари на затишне житло в столиці Росії. Замість сурового судового вироку він одержав рятівний паспорт з двоголовим орлом на обкладинці. Спрощеною процедурою придбання російського громадянства Москва нагородила Ігоря Бакая за «заслуги» перед Кримінальним кодексом України.

Колегія судової палати з кримінальних справ ВС ухвалила рішення про повторний розгляд «справи Бакая» у тому самому Печерському суді, але вже іншим судейським складом. На жаль, цей вердикт, винесений ще 16 жовтня, оприлюднили лише зараз. Відстрочка не тільки поберегла нерви колишнього земляка, а й відтермінувала його розшук: адже після нового рішення Верховного Суду громадянин РФ Бакай має «прикрасити» базу даних Інтерполу з червоною карткою. Зрозуміло, що така неприємність для нього не смертельна. Керівники Росії виявляють особливу «принциповість», коли треба насолити Україні, — навряд чи нам видадуть свого «заслуженого співвітчизника», але все ж таки прикра: Бакай знову опиниться у статусі невиїзного. На додаток до цього головного болю — автоматично поновлюється рішення про арешт майна новітнього «Бендера», рахунків у закордонних банках та цінних паперів.

Утім, до Національного бюро Інтерполу матеріали з Верховного Суду ще не надійшли. Якщо буде таке рішення, пояснили «Інтерфаксу-Україна» в МВС, то там діятимуть відповідно до законодавства. Тобто «людину, котра ухиляється від слідства, буде оголошено в розшук, і вживатимуть заходів до притягнення її до відповідальності». З «людиною» зрозуміло. Цікаво, які санкції застосують до тих «адвокатів» із судових інстанцій, які припинили розслідування активної службової діяльності екс-керівника ДУС?