«Сучасному фахівцю, який хоче працювати успішно і приносити користь людям, необхідно вміти орієнтуватися в питаннях оподаткування. Кількість приватних підприємств в Україні постійно збільшується. Підприємцями найчастіше стають люди, які за видом своєї попередньої діяльності ніколи не займалися бізнесом, — лікарі, учителі, військовослужбовці. Зареєструвався такий підприємець, і єдине, що його хвилює, одержання прибутку, а та обставина, що разом зі свідоцтвом про реєстрацію він набув ще й безліч обов’язків, ним не враховується. Проте виконувати обов’язки все одно доводиться. На жаль, це, як правило, пов’язано вже зі штрафами, сплатою пені, донарахуванням податків...»

Основним Законом України визначено — Україна це правова держав, і роль правових механізмів у функціонуванні державних органів та громадських організацій, що здійснюють захист економічних, соціальних прав та інтересів платників податків, все більше зростає.

Взаємовідносини державних органів з платниками податків мають здійснюватися в межах, чітко визначених законом, з дотриманням усіх правових норм і процедур. Збільшення податкового навантаження для суб’єктів господарювання означає або банкрутство юридичних осіб-платників податків, або, значно більшою мірою, їхній відхід до тіньової економіки.

Поштовхом для створення Асоціації платників податків України було бажання платників податків — громадян, бізнесменів та підприємців захиститися від зростання податкових вимог з боку держави, захистити свої права, інтереси свого бізнесу, своїх працівників, врешті-решт, майбутнє своєї держави та створити суспільство з більш низькими податками та більшою особистою свободою у веденні підприємницької діяльності.

Асоціація платників податків України є добровільною Всеукраїнською громадською організацією громадян України, громадян інших держав, осіб без громадянства, що створена на основі єдності інтересів для спільної реалізації своїх прав і свобод.

Асоціація проводить в законодавчих та виконавчих органах влади роботу, спрямовану на створення комфортних умов розвитку підприємництва. Наші фахівці тісно співпрацюють з Кабінетом Міністрів України, профільними комітетами Верховної Ради України, Державною податковою адміністрацією України та місцевими органами влади, об’єднанням роботодавців та іншими громадськими організаціями для формування сприятливої податкової, фінансово-кредитної та економічної політики. Зокрема, готуються та подаються на розгляд відповідних органів державної влади законопроекти і пропозиції, спрямовані на зниження податкового тиску на платників податків, розширення бази оподаткування, демократизацію процедури сплати податків. Асоціація бере участь у громадському обговоренні законопроектів і програм соціально-економічного розвитку, проводить їх незалежну громадську експертизу, надає свої висновки.

28 листопада 2008 р. Асоціації платників податків України виповнюється 10 років. Всі ті, хто працював над створенням АППУ, впевнені, багато пройдено, багато чого вдалося досягти, але доведеться пройти ще набагато більше, щоб зробити податкові відносини держави та бізнесу цивілізованими, прозорими та ефективними. Щоб наші діти та онуки змогли жити в заможній країні, вчитися, створювати сім’ї та продовжувати нашу з вами спільну справу, розвивати та примножувати багатство України.

Формування взаємної відповідальності між державою та платником податків є основним завданням асоціації і від того, наскільки добре ми зможемо налагодити партнерські стосунки між державою та підприємцем-платником податків, в значній мірі залежить успіх економічної політики держави.