Футбол. Ліга чемпіонів. Груповий раунд. 5-й тур. 25 листопада.

Група А. «Бордо» (Франція)—«Челсі» (Англія). 1:1. «Клуж» (Румунія)—«Рома» (Італія). 1:3. «Рома» — 9 очок, «Челсі» — 8, «Бордо» — 7, «Клуж» — 4.

Група В. «Інтер» (Італія)—«Панатінаїкос» (Греція). 0:1. «Анортосіс» (Кіпр)—«Вердер» (Німеччина). 2:2. «Інтер» — 8, «Панатінаїкос» — 7, «Анартосіс» — 6, «Вердер» — 4.

Група С. «Спортінг» (Португалія)—«Барселона» (Іспанія). 2:5 (Велозу, 65, Лієдсон, 66 — Анрі, 14, Піке, 17, Мессі, 49, Канейра, 67 (автогол), Крчич, 73 (п).

«Шахтар» (Україна, Донецьк)—«Базель» (Швейцарія). 5:0. Голи: Жадсон, 32, 65, 73, Вілліан, 50, Селезньов, 75.

«Шахтар»: П’ятов, Срна (Єзерський, 78), Рац, Кучер, Іщенко, Гюбшман, Гай, Фернандіньо (Дуляй, 74), Вілліан, Жадсон, Адріано (Селезньов, 46). Тренер — Мірча Луческу.

«Базель»: Констанцо, Гюггель, Штокер, Абрагам, Сафарі, Маркові, Ергич, Едуардо (Мустафі, 66), Карлітуш (Фрей, 70), Дердійок, Дзанні. Тренер — Кристіан Гросс.

Попереджено Штокера, 87.

Арбітр — Кристінн Якобсон (Ісландія).

Донецьк. РСК «Олімпійський». 14 000 глядачів. Дощ. 8 градусів.

Група D. «Атлетіко» (Іспанія)—ПСВ (Нідерланди). 2:1. «Ліверпуль» (Англія)—«Марсель» (Франція). 1:0. «Атлетіко», «Ліверпуль» — по 11, «Марсель», ПСВ — по 3.

Як і очікувалося, «Шахтар» переміг «Базель» — найслабшу команду в групі — і забронював місце у весняній частині розіграшу Кубка УЄФА. До того ж перемогли «гірники» переконливо й ефектно. Як кажуть, можуть донеччани, коли хочуть. Ось так чемпіон України грав би і в інших матчах, а не тільки проти «Базеля», то й вихід до плей-оф для нього став би легким, а для прихильників команди то була велика радість.

— Зазвичай я не виокремлюю когось персонально — хочу відзначити всю команду, — сказав після зустрічі Мірча Луческу. — Однак зроблю виняток і скажу, що хорошу гру показав сьогодні Вілліан. Також Іщенко, який лише вранці дізнався про те, що гратиме, діяв на високому рівні. Ну і, зрозуміло, Жадсон, котрий забив три м’ячі. І Селезньов, думаю, зіграв кращі 45 хвилин з моменту свого повернення до команди. Хотілося б відзначити і всіх інших гравців: Гая, Гюбшмана. Срна і Рац дуже впевнено діяли і в атаках, і в обороні. Кучер упорався з Дердійоком на «другому поверсі». Фернандіньо теж був хороший як в обороні, так і в атаці...

«Шахтар» сьогодні забив усе, що не вдавалося за останні півроку, — сказав його капітан Даріо Срна. — Ми присвятили цю перемогу нашим уболівальникам і президенту клубу. «Базель» — дуже хороша команда, й обіграти її може лише сильний характером і духом суперник. А ще вірю, що наша чорна серія закінчилася. Після перемоги над «Динамо» і «Львовом» ми почуваємося впевнено.

Отже, «Шахтар» забезпечив собі місце у весняній частині розіграшу Кубка УЄФА. І це має певною мірою втішити колектив. А ще він мусить згадати про пітерський «Зеніт», котрий став тріумфатором у цьому турнірі. То чому б і «Шахтареві» не повторити цей славний шлях. Усі підстави в нього є. І насамперед, хоч би що там казали, «гірників» очолює досвідчений і авторитетний тренер. А переважна більшість футболістів мають солідну підготовку. Та найголовніше — неабиякий досвід виступів на євроарені. Тому, якщо зібрати докупи всі ці чесноти, то є всі підстави серйозно задуматись над досягненням високої мети.

На знімку: Жадсон (у центрі), котрий забив три м’ячі у ворота «Базеля».

Фото надано прес-службою ФК «Шахтар».

***

Хокей. Відкритий чемпіонат Росії. Вища ліга. Дивізіон «Захід». «Сокіл» (Київ)— «МХК Крилья Совєтов» (Москва). 4:3 (2:0, 1:2, 1:1).

Підготував Віктор БРАНИЦЬКИЙ.