Для цього насамперед необхідно зупинити міжфракційні баталії у парламенті, заборонити політичні розбірки та накласти табу на панічні страшилки в пресі, якими постійно лякають пересічних українців. Таку думку висловив заступник Голови Верховної Ради України Микола Томенко на прес-конференції в Сумах.

Зрештою, без дієздатного парламенту швидкий економічний прорив — звичайнісінька утопія. Це, як зауважив М. Томенко, зрозуміли вже всі політики, але в нинішній ситуації одного розуміння замало. Крім нього потрібна добра воля для подолання штучних бар’єрів, поставлених на шляху до порозуміння. Перший консолідаційний крок на цьому шляху — ухвалення єдиного плану дій для мінімізації впливу світової фінансової кризи на економіку України — вже зроблено. Другий — обрання Голови Верховної Ради України — також не за горами, переконаний політик.

«Я — оптиміст, і впевнений, що це відбудеться вже найближчого вівторка. Головою парламенту має стати самостійний, незаангажований політик, позбавлений політичного честолюбства, політик-творець, а не руйнівник, заради виходу з кризи здатний поступитися політичними амбіціями», — вважає Микола Томенко.

Водночас він висловив припущення, що до завершення своєї каденції парламент навряд чи стане коаліційним і, швидше за все, працюватиме у форматній більшості. Але це, упевнений заступник глави парламенту, — кращий вихід для суспільства, аніж дочасні вибори, які лише погіршать і політичну, і економічну кризи в країні. Йти на дочасні вибори, на переконання Миколи Томенка, можна лише після часткового «упокорення» економічних кризових процесів, тобто водночас із президентськими. Одразу після них, вважає він, — найсприятливіший час для внесення змін до Конституції. Причому робити це слід спокійно, виважено, по-державницьки.

***

Під час візиту до Сум Микола Томенко також презентував компакт-диск «Живі голоси. Класика української літератури», на якому вміщено і в авторському виконанні (за винятком вірша Т. Шевченка, якого читає корифей українського театру Марко Кропивницький. — Авт.) озвучено 41 поетичний твір Т. Шевченка, М. Рильського, В. Сосюри,П. Тичини, В. Симоненка, О. Гончара,

В. Стуса... Мета проекту започаткованого фондом Миколи Томенка та підтриманого Національною радіокомпанією, — пропаганда культурно-мистецького спадку українського народу, української мови і літератури. Цими компакт-дисками невдовзі будуть забезпечені всі школи, бібліотеки і будинки культури Сумщини.

Сумська область.