Хто не встигне — запізниться

Гаряча пора для абітурієнтів-2009 розпочнеться вже за кілька днів. З 1 грудня до 3 березня триватиме реєстрація на зовнішнє незалежне оцінювання. І якщо одинадцятикласники, як і торік, зможуть записатися у своєму навчальному закладі, тим, хто закінчив школу раніше, доведеться попітніти в пошуках єдиних пунктів реєстрації. Загалом по Україні працюватимуть 183 таких пункти, із них у Києві — вісім.

— Ми не можемо подовжити термін реєстрації, бо вона має бути проведена за три місяці, далі два місяці дається на обробку її результатів і підготовку до тестування, — попереджує директор українського Центру оцінювання якості освіти Ігор Лікарчук.

Тож краще не зволікати й уже зараз визначитися з переліком предметів. Цьогоріч кожен учасник зовнішнього оцінювання зможе пройти тестування не більше ніж з п’яти дисциплін: з української мови та літератури — обов’язково, математики, фізики, хімії, біології, історії України, географії та іноземної мови — за вибором.

— Сьогодні практично всі виші затвердили правила вступу на 2009 рік, погодили їх із Міністерством освіти й розмістили на своїх сайтах, тож абітурієнти вже мають змогу дізнатися список предметів, необхідних для вступу на ту чи іншу спеціальність, — продовжує І. Лікарчук.

Безпосередньо на пункті реєстрації майбутній учасник тестування отримає інформаційний бюлетень, який вміщує дві відривні заяви (одна — основна, друга — про всяк випадок, якщо абітурієнт захоче змінити дані). Заповнювати їх можна і вдома. Після того подати до пункту реєстрації. Уже на місці її обміняють на реєстраційну картку, в якій зазначатиметься код доступу до персональної сторінки учасника тестування на сайті www.testportal.gov.ua

— Наступний крок — цю картку треба надіслати до відповідного регіонального центру оцінювання якості освіти, чим підтвердити свою особисту волю на участь у тестуванні. Цього не було в 2008 році, але ми вимушені це зробити, оскільки мали приклади, коли хтось за когось реєструвався, потім не приходив, а це спричинило певні моральні та матеріальні збитки, — каже Ігор Лікарчук.

Після цього все, що залишається випускникам, — чекати на запрошення. Воно має надійти на адресу, зазначену в заяві про реєстрацію не пізніше, ніж за 10 днів до початку першого тесту.

Дати проведення тестування у 2009 році:

Історія України — 6 травня

Біологія — 8 травня

Фізика — 12 травня

Географія — 15 травня

Українська мова і література — 19 травня

Математика — 26 травня

Англійська мова — 2 червня

Німецька, французька, іспанська — 3 червня

Хімія — 5 червня