Вплив світової економічної кризи на економіку України обговорили учасники слухань, які відбулися у Комітеті Верховної Ради з питань національної безпеки та оборони за участю народних депутатів, представників міністерств, промислових підприємств, банкірів, науковців.

Основна частина слухань проходила у закритому режимі, без преси. За словами голови комітету Анатолія Гриценка — щоб не нагнітати паніку. Він зауважив, що парламентський комітет ініціював обговорення, тому що це питання виходить на рівень не лише національної та економічної безпеки держави, а й енергетичної та соціальної складових, оскільки наша держава, за оцінками експертів, найбільше постраждала від кризи. «Без Верховної Ради, без прийняття законів або змін до законів, без серйозного обговорення змін до поточного бюджету, а тим паче бюджету на наступний рік ми не зможемо подолати негативні явища, — наголосив А. Гриценко. — А якщо вибори — зараз, негайно, це означає, що Верховної Ради немає і кризу не подолати».

Голова Ради Національного банку Петро Порошенко висловив думку, що в умовах економічної кризи держава повинна припинити підтримку окремих галузей економіки за рахунок бюджетних коштів, хоча це буде непопулярним заходом. У зв’язку з цим, за словами П. Порошенка, пріоритетним питанням для керівництва держави також повинно стати створення фінансового резерву для забезпечення вчасних виплат населенню зарплат і пенсій. А кошти, які НБУ спрямовує на рефінансування банків, повинні йти в реальну економіку, а не на валютний ринок. «Необхідно, щоб питання фінансових гарантій вирішувалося за рахунок інших механізмів, — вважає він. — Наприклад, депозитні сертифікати НБУ, які розповсюджуються серед фізичних осіб, а частину валютного ризику для населення повинен взяти на себе Нацбанк». Водночас, зауважив П. Порошенко, НБУ не повинен штучно стримувати курс долара, бо це є витрачанням значної кількості золотовалютних резервів держави, але має бути активним гравцем на ринку за умов ефективних дій усіх гілок влади зі стабілізації ситуації в економіці.

Після затвердження урядом макроекономічних показників на наступний рік Рада НБУ негайно збереться на засідання і разом із затвердженням змін до основних принципів грошово-кредитної політики НБУ внесе на розгляд уряду рекомендації щодо поведінки та заходів, які треба прийняти на сьогодні.

Пропозиції, які висловили представники міністерств фінансів, економіки, палива та енергетики, промислової політики, праці та соціальної політики, керівники підприємств металургійного комплексу, хімічної і будівельної промисловості, увійдуть до рекомендацій комітету за підсумками слухань, які буде передано Президентові, урядові та всім депутатським фракціям. Однак після слухань голова комітету відзначив, що пропозиції, які пролунали під час дискусії, мають розрізнений характер: у кожного міністерства чи відомства є своє бачення шляхів подолання фінансової кризи, а ось системного підходу, комплексу заходів немає. Тож саме парламент зобов’язаний у розпал економічної кризи підставити плече виконавчій владі.