Про це Віктор Ющенко заявив на першому Всеукраїнському форумі усиновлювачів, який відбувся вчора у Києві й зібрав близько 800 учасників.

— На сьогодні в деяких регіонах України рівень національного усиновлення є нижчим за іноземний. Це свідчить не про фінансові проблеми нашого суспільства, а про наші моральні проблеми, я закликаю проводити ще більшу роботу, аби достукатися у кожну родину і якнайшвидше подолати ганебне явище дитячого сирітства, — зазначив В. Ющенко.

Серед областей, в яких іноземці активніше за українців усиновлюють дітей, Президент назвав Донецьку, Запорізьку, Миколаївську, Сумську, Черкаську та Чернігівську. Для прикладу, лише на Донеччині за кордон зі своїми новими батьками поїхали 335 маленьких українців, тоді як удома батьківську ласку знайшли 204 сироти.

Водночас Віктор Ющенко наголосив на помітних позитивних зрушеннях у системі опіки та піклування. Зокрема, зазначив, що сьогодні в країні немає проблеми з усиновленням дітей віком до 5 років, навпаки стоїть черга з тисячі родин. Крім того, глава держави підписав указ про запровадження в Україні Дня усиновлення, який відтепер відзначатиметься 30 вересня, і нагадав, що сьогодні кількість дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, становить понад 103 тисячі, з яких 31 тисяча має всі правові підстави для усиновлення.

Привітання форуму надіслала Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко. У своєму зверненні вона зазначила: «Моя мрія, щоб у нашій квітучій, багатій Україні не було знедолених дітей, щоб вони жили у щасливих родинах, знали тепло маминих рук та батьківське піклування».