ВІННИЧЧИНА

Найбільше на критому ринку «Урожай» в обласному центрі подорожчало сало. Якщо наприкінці весни — на початку літа кілограм цього натурпродукту можна було купити за 7—10 гривень, то нині сало коштує 30—35 гривень.

Дорожчим стало м’ясо, за ним «потягнулася» ціна на сало. Різниця у вартості цих продуктів постійно коливається у межах приблизно десяти гривень. М’ясо нині продають по 45—50 гривень за кілограм, але перед новорічними святами ціна ще підвищиться, стверджують продавці. У півтора рази подорожчало також м’ясо домашніх курей: вартість середньої тушки — 30—34 гривні.

Традиційно додали в ціні молочні продукти. З весни кілограм кисломолочного сиру подорожчав приблизно на десять гривень і нині коштує 24—25 гривень. За півлітра сметани просять 8—10 гривень замість літніх 4—5 гривень.

На відміну від минулих років ні на копійку не подешевшав цукор. Після збирання урожаю не стала дешевшою гречка. Навпаки, один з її сортів (гречка зелена) став дорожчим на 50 копійок і тепер коштує 5,5 гривні. Підвищилася вартість городини: картоплю продають по 3 гривні за кілограм, така само ціна столових буряків і моркви, не змінилася вартість капусти — одна гривня за кілограм. Яблука не набагато дешевші від бананів — 5—10 гривень за кілограм. Майже удвічі подорожчали лимони —14 гривень за кілограм.

Віктор СКРИПНИК.

ХМЕЛЬНИЧЧИНА

Похмурі тенденції

Ще в жовтні індекс інфляції на Хмельниччині становив понад 102 відсотки. Регіон своїми ціновими стрибками обігнав середньоукраїнські показники. Здебільшого «допомогли» підвищення оплати за опалення та послуги зв’язку, а також здорожчання транспортних перевезень. Не стояли на місці й ціни на харчі. Ще більше довелось платити за яйця, рибу, молочні продукти, тваринні жири. Усе це і призвело до того, що лише за один місяць ціни зросли більш як на 19 відсотків.

Подібні тенденції збереглись і в листопаді. Однак до всіх негативних економічних тенденцій додалася ще й паніка стосовно кризових загроз. Для більшості родин актуальним стало питання, куди вкласти невеликі заощадження, щоб не втратити на інфляції. Оскільки постійні стрибки курсів валют та нестабільна політика банків призвели до того, що довіра до депозитів у населення втрачена, хмельничани намагаються вкласти свої капітали в побутові товари.

Ірина КОЗАК.

ДОНЕЧЧИНА

Менше харчів, більше горілки

Власники мережевих супермаркетів в обласному центрі стверджують, що останнім часом середній чек зменшився на 15—20 відсотків. Реалізатори непродовольчих товарів на ринку запевняють, що виторг скоротився вдвічі. Такий приблизний «моніторинг» гаманців донеччан свідчить, що люди почали економити і відмовляються від зайвих покупок. І хоча рівень вересневої середньої зарплати становить 2218 гривень, не варто забувати, що йдеться про нараховані, а не отримані суми. На деяких підприємствах поновилося таке призабуте явище, як заборгованість із зарплати. Перш за все це стосується вугільників та будівельників. А кожен шостий працівник в області отримує менш як 1000 гривень на місяць.

Від початку року обсяг виробництва на підприємствах харчової та переробної промисловості знизився на 11 відсотків. За даними обласної державної адміністрації, зменшилося виробництво ковбасних та хлібобулочних виробів. «Рекордсменами» зі зниження обсягів (на 80 відсотків) виявилися м’ясні напівфабрикати. Наполовину впало виробництво нерафінованої олії, на третину — вершкового масла. Такі результати пов’язані з ситуацією на харчопереробних підприємствах. Цікава тенденція простежується у виробництві напоїв: якщо кисломолочних продуктів стало на два відсотки менше, а безалкогольних — на 19, то горілки і міцних спиртних напоїв в області виготовили на 46 відсотків більше, ніж торік.

Ліна КУЩ.

ЖИТОМИРЩИНА

Гречана каша зі шкварками — рекордсменка

У вересні Житомирщина посіла 20-те місце серед регіонів держави за рівнем зарплати: 1516 гривень (у середньому по Україні — 1916 гривень). Хоч як парадоксально, низькі зарплати контрастують зі споживчими цінами на ринках та в магазинах. За кілограм хліба вищого ґатунку треба викласти в середньому по області 4 гривні 5 копійок, першого ґатунку — 3 гривні 18 копійок. Як засвідчують дані управління економіки ОДА, за такими цінами область — на 24-му місці в рейтингу регіонів України. Трохи краща ситуація з хлібом із суміші житнього та пшеничного борошна: в перерахунку на кілограм він коштує в середньому 3 гривні 2 копійки — це 13-те місце в ціновому рейтингу по державі.

Особливо стрімко зростають ціни на свинину і яловичину — на 44 відсотки від початку року, а на сало навіть — на 66. У загальнодержавному ціновому рейтингу по цих продуктах область на 20-му місці, як і по зарплаті. По варених ковбасах першого ґатунку, до яких м’ясо додається «для аромату» (про це можна здогадатися вже з середньої ціни — 18 гривень 75 копійок), — 21-ше місце. Саме на м’ясних продуктах заощаджують тепер мешканці області, що підтвердили в облуправлінні статистики: їх продається менше. На 39 відсотків від початку року подорожчало вершкове масло: у листопаді за нього треба викласти в середньому 25 гривень 31 копійку — це 22-ге місце в загальноукраїнському рейтингу. На такій само позиції область і за вартістю гречаної крупи. На 20-му місці — за ціною на олію.

Чи є винятки? Дешевше молоко — третє місце в державі. А ситуація з цукром за ціною 3 гривні 63 копійки навіть дивує: тепер є тільки один регіон, де він коштує менше.

Олексій КАВУН.