Починаючи з 2009/10 навчального року Український державний університет фінансів та міжнародної торгівлі планує здійснювати підготовку фахівців за спеціальністю «Інтелектуальні системи ухвалення рішень» за освітньо-кваліфікаційним рівнем «спеціаліст».

Це зумовлено:

по-перше, надзвичайним ускладненням завдань, які мають розв’язувати управлінці всіх рівнів за сучасних умов;

по-друге, стрімким розвитком обчислювальної техніки та сучасних інформаційних технологій, які можуть застосовуватися для підтримки ухвалення управлінських рішень.

За умов швидкого розвитку світової фінансової кризи ані попередній досвід фахівців із банківської справи та фіскальної політики, ані метод аналогій не зможуть з упевненістю гарантувати ухвалення ефективних рішень. Кожна пропозиція щодо таких рішень, з урахуванням їхніх найменших деталей, має бути перевірена на численних комп’ютерних моделях, побудованих різними дослідниками на базі різних підходів. Для цього потрібні фахівці, які впевнено орієнтувалися б у наявному доробку, могли об’єднати моделі, забезпечити засоби (комп’ютерні програми, бази даних, розрахункові алгоритми тощо) та проаналізувати одержані результати.

Саме такі навички передбачає спеціальність «Інтелектуальні системи ухвалення рішень». Фахівець із цієї спеціальності має бути добре обізнаний і з сучасними засобами обчислювальної техніки та інформаційними технологіями підтримки ухвалення управлінських рішень, і з предметною галуззю — тією сферою економіки, в якій він працюватиме. Виходячи з цього, підготовку таких фахівців доцільно здійснювати у вищих навчальних закладах технічного профілю, а також у навчальних центрах економічного спрямування.

Український державний університет фінансів та міжнародної торгівлі, який підпорядковано Міністерству фінансів України, є саме таким центром.

Розв’язання реальних завдань фінансової сфери

Випускники нашого університету із зазначеної спеціальності отримають ґрунтовні знання із сучасних засобів програмування на ЕОМ та економіко-математичного моделювання, навчаться застосовувати ці знання під час розв’язання реальних завдань у фінансовій сфері. Університет та його попередник — Українська академія зовнішньої торгівлі — вже протягом шести років готує фахівців з цієї спеціальності за освітньо-кваліфікаційним рівнем «бакалавр». За цей час було накопичено чималий досвід, який дасть змогу перейти до підготовки фахівців більш високого освітньо-кваліфікаційного рівня. Під час підготовки до ліцензування за цим рівнем в університеті було проведено значну роботу із вдосконалення матеріально-технічної бази, посилення кадрового складу, розвитку методичного забезпечення навчального процесу. Наші майбутні спеціалісти навчатимуться в шести комп’ютерних класах, обладнаних понад 100 сучасними комп’ютерами PENTІUM та CELERON із мультимедійними можливостями.

У комп’ютерних класах встановлено мультимедійні проектори LІTE PRO210, які разом із комп’ютерами CELERON 600MMX, розташованими на робочих місцях викладачів, забезпечують відображення інформації з комп’ютерів на великі екрани (розміром 2x3 метри). Це дає змогу викладачам застосовувати різноманітні навчальні програми при проведенні практичних і лекційних занять, а також оперативно втручатись і давати пояснення під час виконання студентами лабораторних робіт.

Комп’ютери класів об’єднано в мережу через сервер на базі комп’ютера CELERON 600MMX. До цієї мережі також під’єднано сканери, лазерні принтери та інше сучасне периферійне обладнання. Сервер підключено до ІNTERNET по виділеній лінії, яка забезпечує надійне з’єднання зі швидкістю до 57600 bps. Університету надано повноваження із введення домена, якому призначено UAFT. EDU. UA. Адреса поштової скриньки університету: akademіa@uaft.edu.ua.

На кафедрі іноземних мов обладнано чотири відеокласи, які також комп’ютеризовані та забезпечені супутниковим телебаченням. Студенти мають можливість прослуховувати новини (CNN, BBC) англійською мовою, є такі само можливості і щодо вивчення інших іноземних мов.

Університет має дві бібліотеки з чотирма читальними залами на 178 посадкових місць. Для студентів працює блок громадського харчування, у приміщенні навчального закладу є спортивний зал, медпункт. Для іногородніх маємо гуртожиток готельного типу.

Підготовку студентів зі спеціальності «Інтелектуальні системи ухвалення рішень» забезпечують 24 штатні викладачі, в тому числі 5 докторів наук та професорів і 15 кандидатів наук та доцентів. Крім того, за сумісництвом працюють 20 науковців, серед яких 3 доктори наук та 13 кандидатів наук.

Зв’язки із провідними науковими центрами

Український державний університет фінансів та міжнародної торгівлі встановив творчі зв’язки з Інститутом кібернетики імені В. М. Глушкова НАН України — головним науковим центром країни з розробки інтелектуальних інформаційних систем і технологій. Провідні фахівці інституту — доктори та кандидати наук — беруть участь у навчальному процесі за сумісництвом. Наші студенти проходили практику на його базі. У питаннях підготовки спеціалістів ми також постійно контактуємо з Національним технічним університетом України «КПІ», Києво-Могилянською академією, іншими провідними навчальними закладами, в яких здійснюється підготовка фахівців зі спеціальності «Інтелектуальні системи ухвалення рішень».

Підготовку фахівців із цієї спеціальності в нашому університеті забезпечує кафедра вищої математики та інтелектуальних інформаційних технологій, завідувач якої — доктор фізико-математичних наук, професор, член-кореспондент НАН України Михайло Володимирович Михалевич. Під його керівництвом на кафедрі виконується значний обсяг наукових досліджень з розробки систем підтримки ухвалення управлінських рішень, економіко-математичного моделювання та розвитку численних методів розв’язання задач, які при цьому виникають. Упродовж трьох років працівники кафедри опублікували 67 наукових статей, зокрема за останній рік — 21 працю; взяли участь у 17 наукових конференціях, у тому числі 15 міжнародних. Співробітник кафедри професор Михайло Данилович Бабич є членом організаційного та програмного комітетів Міжнародної наукової конференції «Питання складності обчислень», яка щорічно проходить в Україні. У 2005 році видавництво «Наукова думка» опублікувало монографію завідувача кафедри Михайла Михалевича (у співавторстві з академіком НАНУ Іваном Васильовичем Сергієнком) «Моделирование переходной экономики: модели, методы, информационные технологии» обсягом 36,8 друкованих аркушів. Крім того, провідними фахівцями кафедри видано 5 підручників та навчальних посібників, затверджених МОН, зокрема «Основи математичного програмування», «Теорія ймовірності та математична статистика» (кредитно-модульна система). Усі лабораторні, практичні, семінарські заняття, дипломні роботи (проекти) мають методичне забезпечення навчальними посібниками та методичною літературою, яка складена викладачами кафедр. Для студентів щорічно проводяться олімпіади. На засіданнях кафедр розглядають та обговорюють зміст дисциплін, що викладаються, їхнє організаційне та методичне забезпечення, ухвалюють рішення з їх поліпшення.

На навчання зі спеціальності «Інтелектуальні системи ухвалення рішень» за освітньо-кваліфікаційним рівнем «спеціаліст» прийматимуться особи, які одержали цю спеціальність за освітньо-кваліфікаційним рівнем «бакалавр» або мають базову вищу освіту зі спорідненої спеціальності. Термін навчання — один рік, передбачено обов’язкове написання дипломної роботи.

Михайло МИХАЛЕВИЧ, доктор фізико-мате матичних наук, професор, член-кореспондент НАН України.