У жовтні-листопаді до інфляційних додалися не менш загрозливі девальваційні очікування, які, судячи з усього, стануть найголовнішим чинником грудневої інфляції. Подорожчання долара США й антикризові заходи суттєво охолодили накопичувальний запал вкладників банків і водночас підігріли споживчий попит, тому неабиякі гроші зосереджені зараз в домогосподарствах і перед Новим роком вийдуть на ринок. Це обіцяє передріздвяну активізацію торгівлі за нестабільних цін з однією важливою умовою — споживач купуватиме тільки продукти і товари першої необхідності. Тому інфляція у грудні, як на мене, сягне за 3 відсотки.

Бензин (високооктановий) — середня вартість літра А-95 знизиться на 15—20 копійок.

Роздрібні ціни, як і раніше, не встигатимуть за подешевшанням світлих нафтопродуктів у Європі й коригуватимуться на курс американського долара. За нього купуються і нафта, і продукти її переробки. Поза тим загальний тренд оптових та роздрібних цін відповідатиме світовим тенденціям. Нагадаю, що світові ціни барелі нафти вже в листопаді обвалилися нижче 50 доларів США.

Борошно — подешевшання на 25 відсотків.

Падіння роздрібних цін на борошно відбудеться як наслідок надмірної пропозиції зерна нового врожаю, нереалізованого за бажаними цінами на зовнішньому ринку. Пролонгація кредитів до 1 липня 2009 року і закупівля зерна під заставу Аграрним фондом у держрезерв тільки частково вирішують проблему дефіциту коштів у селян.

Хліб білий, першого сорту, формовий — подешевшання на 1 відсоток, хліб житній — подешевшання на 10 відсотків.

На суттєвіше здешевлення хлібу я не розраховую через традиційне бажання суб’єктів роздрібної торгівлі скористатися пожвавленням попиту на товари першої необхідності перед новорічними святами. Водночас через подешевшання зерна в собівартості борошна зросте і рентабельність його виробництва.

М’ясо — подорожчання на 30 відсотків. Ковбаси — подорожчання на 20 відсотків.

Мої оцінки спираються на сезонне зростання попиту на м’ясопродукти у період пікового їх споживання, а також стабілізацію цін на яловичину, які скорочувалися під тиском імпортних надходжень сировини. Цілком очевидно також, що в структурі споживання м’ясопродукти вже поступатимуться іншим продуктам — споживач уже почав співвідносити рівень своїх доходів з витратами на харчування.

Крупи — подешевшання до 10—15 копійок на кілограмі.

На користь цього прогнозу свідчить, з одного боку, наявна пропозиція, а з другого — бажання великих переробників максимально скористатися активізацією споживчого попиту для того, щоб утримати рентабельність виробництва.

Овочі — подорожчання в середньому на 5 відсотків, фрукти — подорожчання на 15 відсотків.

Мій прогноз спирається на сезонне подорожчання овочів і фруктів перед Новим роком, підкріплене цього разу більш дорогим, ніж зазвичай, імпортом через курсову нестабільність у жовтні—листопаді.

Олія — подешевшання літра в середньому на 10—15 копійок.

Як я зазначав у попередніх прогнозах, ціни на олію вже стабілізувалися на споживчому ринку і зберігають тенденцію до подешевшення через затовареність готовою продукцією.

Алкоголь — ціни залишаться стабільні до кінця року.

Я виходжу з того, що подорожчання спиртного було зафіксоване вже в листопаді, що, зрештою, не вплинуло так помітно на кількості його споживання.

Молоко і молокопродукти — подорожчання в середньому на 2—5 відсотків.

Ціни на молоко стабілізувалися, до того ж їхнє зниження гальмує фактично закритий для виробника доступ до кредитів і податкових пільг, а також доволі резонний намір уряду встановити мінімальні закупівельні ціни, нижче яких продавати буде заборонено. Через це ціни на молоко й молокопродукти, швидше за все, зростатимуть інерційно.

Цукор — подорожчання в середньому до 3,7 гривні за кілограм.

Вихід на ринок бурякового цукру, криза ліквідності та адміністративні обмеження у роздрібній торгівлі тримали ціни довгий час на межі його собівартості. Через це до кінця року експерти очікують подорожчання солодкого продукту, з чим важко не погодитися. Уряд, зі свого боку, обіцяє встановити мінімальні ціни.

Ліки — подорожчання на 10 відсотків.

Ринок фармпрепаратів сьогодні регулюється адміністративно — аптечні ціни не перевищують дистриб’юторські на 15 відсотків. Але сезонне загострення епідеміологічної ситуації (грип!) і помічене вже у листопаді скорочення імпортних надходжень у вільному продажі, як на мене, призведе, зрештою, до подорожчання фармпрепаратів на ринку.

Промтовари — подешевшання в середньому на 5 відсотків.

Прикінцевий результат принесуть дві відцентрові тенденції — до подорожчання імпорту внаслідок курсової нестабільності на валютному ринку та до подешевшання через заморожування деяких товарних ринків (комп’ютерна техніка, автомобілі тощо) з огляду на проблеми з ліквідністю. Певною мірою боротьбу двох протилежностей проілюструють передноворічні знижки на продукцію тривалого користування.

Житлово-комунальні послуги — подорожчання в середньому на 15 відсотків.

Я виходжу з того, що росіяни утримаються від встановлення ринкових цін на природний газ для України на 2009 рік. Поза тим на фініші року ціни на опалення для населення зростуть відчутно, бо не всі органи місцевого самоврядування зголошувалися на поступовий їх перегляд упродовж року (нагадаю, платня за компослуги переглядалася щонайменше тричі).

Транспортні послуги — подорожчання в середньому на 5 відсотків.

Повторюсь, подорожчання транспортних послуг відбуватиметься інерційно. В громадському транспорті й на залізниці — залежно від потреби оновлювати рухомий склад і зберегти робочі місця. Відсутність конструктивного діалогу між урядом та органами місцевого самоврядування упродовж року може спричинити тарифні конфлікти на кшталт столичного, який стосується невмотивованого підвищення вартості проїзду в метро.

Туристичні послуги — подешевшання в середньому на 5 відсотків.

Глобальна економічна криза (передусім проблеми на іпотечному ринку та авторинку, в фінансовому секторі) вже до мінімуму скоротила прибутки міжнародного туристичного бізнесу. Тому зимовий відпочинок за кордоном стане доступніший, проте менш затребуваний. Попит на місцеві гірськолижні курорти також не влаштує туроператорів.

Офіційний курс: 100USD — 6900 UAN.

Я вважаю, що Нацбанк має достатньо ресурсів для утримання офіційного курсу до кінця року не вище цього рівня. По-перше, це вочевидь достатній важіль для підтримки вітчизняного експортера. По-друге, як на мене, це може заспокоїти банківську систему, котра відчуває недобре, спостерігаючи за тим, як на тлі надмірної доларизації кредитних відносин різко зростав курс долара США в листопаді.