«Наступного тижня Верховна Рада має ухвалити низку поданих урядом законопроектів, які передбачають підтримку громадян, сфери будівництва, сільського господарства та інших галузей в умовах соціально-економічної кризи в Україні», — про це під час зустрічі з господарським та депутатським активом міста Ромни та Роменського району Сумської області заявив заступник глави парламенту Микола Томенко.

Як повідомляє прес-служба М. Томенка, він нагадав, що уряд запропонував низку законопроектів, спрямованих на мінімізацію впливу світової фінансової кризи на економіку країни. Для прикладу навів законопроект стосовно зобов’язання держави допомогти в добудові житлових будинків зі ступенем готовності понад 70 відсотків у 2008 році та більш як 50 відсотків — у 2009 році. Крім того, згідно із законопроектом, держава бере на себе зобов’язання після завершення такого будівництва оплатити перший внесок у розмірі 30 відсотків від вартості будівництва для придбання молодими сім’ями житла.

Також заступник глави парламенту повідомив, що «низка стимулюючих заходів запропонована Кабміном і для села». Це, зокрема, питання ПДВ і фіксованого податку для господарств, митне обмеження на ввезення в Україну сільськогосподарської продукції, пролонгування кредитів та державна підтримка збереження зерна, зібраного в цьому році.

Водночас він зауважив, що ці законопроекти можна буде ухвалити лише після обрання Голови Верховної Ради України. «Але я переконаний, що ним може стати лише та людина, котра підтримає ухвалення цих та інших законопроектів, спрямованих на захист України від соціально-економічної кризи», — зазначив М. Томенко.

Окрім того, заступник Голови Верховної Ради М. Томенко стурбований ситуацією, яка останнім часом склалася довкола реорганізації митних органів. Він звернув увагу на низку публікацій у ЗМІ, присвячених ліквідації Держмитслужбою України Вадул-Сіретської митниці та створення замість неї Чернівецької митниці з місцем розташування у м. Чернівці. Як відомо, Вадул-Сіретська митниця є основним донором бюджету Глибоцького району Чернівецької області, тож перенесення адміністративних органів митниці до Чернівців негативно позначиться на соціально-економічному розвитку цього району. В зв’язку з цим М. Томенко звернув увагу на рішення Чернівецької обласної ради, згідно з яким перенесення митниці до обласного центру є економічно недоцільним, оскільки вимагатиме щонайменше 60 мільйонів гривень на спорудження нових приміщень, п’ять мільйонів гривень для виплати допомоги на звільнення. Враховуючи це, він звернувся до голови парламентського Комітету з питань податкової та митної політики Сергія Терьохіна з пропозицією взяти під парламентський контроль ситуацію довкола ліквідації Вадул-Сіретської митниці, звільнення її керівника та доцільності створення нової митниці в обласному центрі Чернівецької області.