Рішення сесії Одеської обласної ради «Про формування обласної територіальної виборчої комісії» викликало різку негативну реакцію фракцій Соціалістичної партії, БЮТ і «НУ—НС», представники яких опинилися за бортом виборчкому.

Протягом двох днів в Одесі було проведено дві сесії облради. На одній з них, що відбулася 14 листопада, було ухвалено рішення про дострокове припинення повноважень облтервиборчкому. На іншій, котра проходила 17 листопада, було обрано нову обласну територіальну комісію. А 15 листопада в газеті «Одесские известия» було опубліковано повідомлення про прийняття пропозицій від місцевих організацій політичних партій і блоків по кандидатурах до складу тервиборчкому.

Така стрімка процедура формування виборчої комісії призвела до того, що тільки кілька політичних сил змогли вчасно подати необхідні документи.

— Фракція Партії регіонів контролює ситуацію в обласній раді, — розповів «Голосу України» голова фракції БЮТ в облраді Сергій Веселов. — Її представника і було обрано головою комісії. Наша політична сила вважає, що в Одесі відбулося дуже грубе порушення Закону України «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів». А вилучення зі списків кандидатів у члени тервиборчкому представника нашої політичної сили Людмили Швамрай з надуманих причин має вигляд політичної помсти наших опонентів.

Підставою для припинення роботи колишнього складу комісії стала заява її голови Віталія Білоусюка, що, мовляв, комісія не може в нинішньому складі виконувати свої обов’язки. Тим часом повноваження члена територіальної комісії припиняються достроково у зв’язку з особистою заявою про складення повноважень члена комісії. Тобто голова комісії не мав відповідно до закону права виступати від імені всієї комісії. По-друге, багатьох депутатів фракції Партії регіонів на сесії обласної ради не було, за них голосували картки, — стверджує С. Веселов.

До складу нового облтервиборчкому ввійшли 15 осіб, з-поміж яких представники партій, що не є впливовими політичними силами. Тоді як могутні партійні організації, що працюють у регіоні, до списків не потрапили. Йдеться про Компартію України, Партію зелених, «Батьківщину» тощо.

Голова обласної ради Микола Скорик упевнений, що жодних порушень чинного законодавства в період формування виборчої комісії не було. «Було подано 15 кандидатур, — сказав Микола Скорик. — Тобто не було необхідності проводити жеребкування. «Скривджені», як вони вважають, політичні партії неправильно оформили документи. Приміром, Соцпартія подала двох кандидатів замість одного, а на документах, наданих БЮТ, не було мокрих печаток усіх обласних організацій партій, що входять у цей блок.

Голова регіонального відділення Комітету виборців України Анатолій Бойко вважає, що на рішення питання про тервиборчком було відведено занадто малий термін. Це не дало змоги політичним силам належним чином оформити подання на своїх кандидатів (законодавство відводить на процедуру сім днів). На його думку, незбалансований виборчком не викликатиме довіри в ключових політичних суб’єктів регіону, що створюватиме підставу для обвинувачень у порушеннях і фальсифікаціях.

Тим часом представники БЮТ, КПУ, СПУ і Блоку Юрія Кармазіна звернулися з позовними заявами в Одеський окружний адміністративний суд про визнання незаконними рішень сесій облради про розпуск і вибори обласної територіальної виборчої комісії.

Одеська область.