Щорічно в обліках кримінально-виконавчої інспекції Державної кримінально-виконавчої служби України проходить понад 11 тисяч засуджених неповнолітніх.

При цьому понад 4 відсотки засуджених дітей повторно стають на злочинний шлях. 72 відсотки засуджених неповнолітніх відбувають покарання терміном до п’яти років позбавлення волі, 28 відсотків — терміном п’ять років і більш як 43 відсотки підлітків засуджено за крадіжки, майже кожен третій — за розбій або пограбування, 12 відсотків — за навмисне вбивство або завдання тяжких тілесних ушкоджень. Згідно з віковою характеристикою п’ять відсотків засуджених віком 14—15 років, 62 відсотки — 16—17 років, 33 відсотки — 18 років і старше. Однак не варто забувати, що за цими цифрами — реальні діти, яких ще можна повернути із злочинного шляху.

Учора на засіданні Консультативної ради з питань ювенальної юстиції при Інституті законодавства Верховної Ради України (директор — Олександр Копиленко) Мін’юстом було презентовано проект Національної програми розвитку ювенальної юстиції в Україні. Метою цієї програми є визначення ефективних механізмів розвитку ювенальної юстиції (тобто спеціалізованої системи правосуддя щодо неповнолітніх, що ґрунтується, зокрема, на положеннях про можливість перевиховання підлітків та запобігання повторним правопорушенням), які спрямовані на поліпшення захисту прав і свобод дітей, котрі опинились у конфлікті із законом, підвищення рівня правового та соціального захисту, зменшення рецидиву злочинності. Як зазначається у проекті, поліпшити ситуацію з дитячою злочинністю за допомогою лише засобів кримінально-правового впливу на неповнолітніх порушників сьогодні неможливо. Потрібна система заходів правосуддя та соціальних програм, які передбачатимуть вплив на поведінку таких дітей у контексті їхнього оточення та діяльності різноманітних соціальних інституцій, органів влади. Зокрема, передбачається провести аналіз законодавства України щодо його відповідності міжнародним стандартам у сфері захисту прав і законних інтересів дітей, здійснення судочинства стосовно дітей, притягнення їх до відповідальності, а також внести відповідні зміни до законодавства України. При цьому одними з напрямів програми є профілактика злочинності неповнолітніх та створення системи реабілітації неповнолітніх правопорушників, захист прав дітей на всіх етапах здійснення правосуддя з урахуванням вікових, соціально-психологічних, психофізіологічних та інших особливостей розвитку дітей.

За словами заступника директора департаменту правосуддя, правоохоронної діяльності та антикорупційної політики Міністерства юстиції України Інни Фесенко, проект програми буде подано на затвердження до кінця грудня.