На станції «Київ-Пасажирський» співробітники карного розшуку лінійного управління на Південно-Західній залізниці затримали псевдоправоохоронця

Затриманий — 47-річний мешканець Конотопа — дав би фору будь-якому артистові Великого театру. На вигляд нічим не примітний чоловік настільки входить в образ, що спроможний «розвести» хоч трохи довірливу людину. Розрізнити фальшиві нотки в голосі, жестах і погляді під силу хіба що досвідченому психологу чи слідчому.

Зі слів потерпілого, яким виявився 46-річний житель Сумської області, на столичному залізничному вокзалі в залі до нього підійшло двоє чоловіків середнього віку. Один із них відрекомендувався працівником міліції і зажадав пред’явити документи. Здивований і розгублений провінціал одразу дістав паспорта і простягнув його незнайомцеві. Несподівано «представник влади» вирвав з рук документи, потім мобільний телефон і миттєво «розтанув» у юрбі людей. Уже потім потерпілий згадував, що «міліціонер» мав якийсь дивний вигляд. На руці красувалася наколка «перстень», зуби через один і розмова з легким акцентом «фєні»...

По гарячому сліду співробітники карного розшуку лінійного управління на станції «Київ-Пасажирський» затримали обох підозрюваних. 35-річний приятель псевдоміліціонера стверджує, що нібито не знав про наміри товариша і сам шокований його витівкою. А втік з місця події від несподіванки і страху бути пійманим. Нині «друг» активно дає показання як свідок. Щоправда, в співробітників міліції стосовно цього інша думка. Як засвідчує практика, часто злочинці йдуть на такі прийоми, щоб скостити собі термін. Прекрасно знаючи Кримінальний кодекс, один зі спільників бере все на себе, щоб не підпадати під кваліфікацію «злочинна група», яка передбачає значно суворіше покарання. Прийом з документами так само дуже поширений. Робиться це для того, щоб найкраще роздивитися вміст кишень жертви. Поки людина шукає документи, вона попутно виймає гроші, телефон та інші коштовні речі, котрі, власне, й цікавлять зловмисників.

«Нині триває слідство, по закінченні котрого буде відомо, як давно ця особа промишляє пограбуваннями, — прокоментував ситуацію начальник слідчого відділу лінійного управління на станції «Київ-Пасажирський» майор міліції Олексій Журавель. — Як стало нам відомо, за півгодини до пограбування в цьому самому залі «гастролер», який уже бував у місцях позбавлення волі, обчистив кишені пасажира, котрий задрімав. А незадовго до цього, у потязі, вкрав барсетку, в якій були гроші в сумі півтори тисячі доларів, одна тисяча євро і мобільний телефон. «Трофеї» було програно в гральних автоматах, що і спонукало підозрюваного до скоєння нових злочинів».

Щоб уникнути подібних ситуацій, необхідно, перш ніж пред’являти свої документи, ознайомитися з посвідченням особи представника влади, тим більше, якщо він у цивільному.

Марина КОТЕНКО (прес-служба управління МВС України на залізничному транспорті).