Оптимістів більше в центрі та на півночі країни

Якби вибори до Верховної Ради відбулися найближчої неділі, то за Партію регіонів проголосував би 21 відсоток респондентів, за БЮТ — 19 і КПУ — 5. Водночас готовність виборців взяти участь у позачергових парламентських виборах трохи більш як 50 відсотків. Про це повідомили на вчорашній прес-конференції виконавчий директор дослідницького центру «Імідж-Контроль» Майя Позняк та її заступник Юрій Бауман. Соціологічне опитування проведене дослідницьким центром «Імідж-Контроль» з 7 по 15 листопада 2008 року. Опитано дві тисячі респондентів.

Майже 30 відсотків опитаних вважають, що вивести країну з фінансово-економічної кризи зможе Віктор Янукович, четверта частина — Юлія Тимошенко і лише 10 відсотків — Віктор Ющенко.

Соціологи розповіли, що, на думку опитаних, за боротьбу з фінансово-економічною кризою повинен відповідати, насамперед, уряд. Особливо такі настрої характерні для Донбасу та АР Крим. Але переважна їх більшість вважають, що нинішній уряд не здатний подолати кризу, а лише хоче утриматись при владі.

За словами експертів, майже 75 відсотків українців не почуваються достатньо впевнено та вважають себе вразливими перед фінансово-економічною кризою, а 15 — навпаки. Таких оптимістів більше в центрі та на півночі країни.

Сергій МЕЛЬНИК.

Питання щодо ПДЧ залишиться відкритим

На грудневому саміті НАТО Україна, швидше за все, не отримає Плану дій для членства в альянсі. Про це, як повідомляє прес-служба партії «Реформи і Порядок», за результатами сесії Парламентської асамблеї НАТО, яка днями завершилася в Іспанії, повідомив член Постійної делегації Верховної Ради України в асамблеї, народний депутат Остап Семерак.

За його словами, виступаючи на сесії, Генеральний секретар НАТО Яап де Хооп Схефер нагадав, що на минулому саміті в Бухаресті було прийнято рішення про перспективу членства в альянсі України і Грузії, але при цьому наголосив, що наближення до вступу в НАТО і, зокрема, отримання ПДЧ залежить насамперед від самих держав-претендентів.

«Тим самим він дав зрозуміти, що на грудневому саміті НАТО Україна, швидше за все, не отримає запрошення, хоча й залишить за собою перспективу членства в альянсі, — зазначив Остап Семерак. — Вочевидь, питання щодо ПДЧ залишиться відкритим до весняного саміту НАТО».

Вл. інф.