Футбол. Ліга чемпіонів. Груповий раунд. 5-й тур. 25 листопада.

Група E. «Вільярреал» (Іспанія)—«Манчестер Юнайтед» (Англія). 0:0. «Ольборг» (Данія)—«Селтик» (Шотландія). 2:1. «Манчестер Юнайтед», «Вільярреал» — по 9 очок, «Ольборг» — 5, «Селтик» — 2.

Група F. «Баварія» (Німеччина)—«Стяуа» (Румунія). 3:0. «Фіорентина» (Італія)—«Ліон» (Франція). 1:2. «Ліон», «Баварія» — по 11, «Фіорентина» — 3, «Стяуа» — 1.

Група G. «Фенербахче» (Туреччина)— «Порту» (Португалія). 1:2 (Казім, 63 — Лішандро, 19, 28).

«Арсенал» (Англія, Лондон)—«Динамо» (Україна, Київ). 1:0. Гол: Бендтнер, 87.

«Арсенал»: Альмунія, Фабрегас, Галлас, ван Персі, Вела (Вилшир, 77), Денільсон, Ремзі (Бендтнер, 69), Сонг, Сільвестр, Джуру, Кліші. Тренер — Арсен Венгер.

«Динамо»: Богуш, Бетао, Гіоане, Вукоєвич, Алієв, Бангура, Єременко, Діпкате, Мілевський, Ель Каддурі, Асатіані. Тренер — Юрій Сьомін.

Попереджено: Мілевського, 17, ван Персі, 31, Асатіані, 39, Алієва, 50, Бендтнера, 87. Вилучено Алієва, 89 (два попередження).

Арбітр — Ален Гамер (Люксембург).

Лондон. Стадіон «Емірейтс». 59 374 глядачі. 4 градуси.

Група H. «Зеніт» (Росія)—«Ювентус» (Італія). 0:0. БАТЕ (Білорусь)— «Реал» (Іспанія, Мадрид). 0:1. «Ювентус» — 11, «Реал» — 9, «Зеніт» — 5, БАТЕ — 2.

Останнім часом динамівців у пресі більше хвалять, ніж критикують. Постійно відзначають те, що команда, попри постійні кадрові втрати, нарощує потенціал. Вона поліпшує рівень гри, поступово перетворюючись на добротний ігровий ансамбль, котрому до снаги високі результати й на міжнародній арені.

У цьому плані знаковим, безперечно, мав стати для киян матч у Лондоні проти місцевого «Арсеналу», котрий останнім часом дещо втратив бойові кондиції. Він не зміг виграти на своєму полі у «Фенербахче» у груповому турнірі. А в останньому турі англійської Прем’єр-ліги програв у гостях «Манчестер Сіті» — 0:3. Однак не варто було тішити себе ілюзіями — ця команда залишається європейським грандом. І на час поєдинку з «Динамо» вона очолювала турнірну таблицю у групі G поточного розіграшу Ліги чемпіонів.

На цьому, до речі, наголошував на передматчевій прес-конференції воротар «Динамо» Олександр Шовковський, котрий традиційно супроводжує свого тренера на таких заходах.

На своєму красені-стадіоні, збудованому 2006 року, «Арсенал» мав показати високий клас. Перемога над «Динамо» забезпечувала підопічним Арсена Венгера достроковий вихід у плей-оф. До речі, перед цим динамівці не виграли жодної зустрічі з восьми в Англії. «Арсенал» на своєму полі не програв жодного поєдинку Ліги чемпіонів із двадцяти одного. Забігаючи наперед, скажу, що «каноніри» традиції не порушили. Як, до речі, й динамівці.

У разі виграшу в Лондоні команда Юрія Сьоміна обігнала б «канонірів» у турнірній таблиці. Та все це прогнози і не більше. На футбольному полі все значно складніше.

Динамівці почали матч, обравши тактику гри від оборони. Хоча в їхньому складі було два нападники — Мілевський і Бангура. В центрі оборони Сьомін віддав перевагу Асатіані перед Сабличем. Поступившись ініціативою суперникові, динамівці все-таки намагалися контратакувати. Але попереду злагоджені дії в них не виходили. Або м’яча перетримували, або передачі робили неточні. І весь час зволікали із завершальними ударами. Ніби боялися брати на себе відповідальність. Не називаю конкретних прізвищ, бо цим грішили більшість.

Декілька разів у першому таймі виручав Богуш. Особливо гаряче біля наших воріт було під час розіграшів стандартних положень. Паніка виникала майже в кожному випадку. А на 35-й хвилині мав забивати ван Персі. Але на його удар впритул зреагував воротар киян.

Усе мало вирішитися у другому таймі. І вже на його першій хвилині «каноніри» влаштували бомбардування воріт «Динамо». Але «фортеця» українського клубу ту навалу витримала. Надалі команди обмінювалися гострими випадами. А в наших найкращий момент виник на 77-й хвилині, коли Мілевський опинився сам на сам з Альмунією. Але наш форвард пробив, м’яко кажучи, недбало.

А Венгер зробив вдалу заміну, випустив Бендтнера, котрий забив. От і все... Утім, у цьому епізоді було чимало спірного. Фабрегас, виконуючи штрафний, пробив по м’ячу, що котився (прокинув його собі руками вперед). Ну а Бенднер, приймаючи цю передачу, ніби підіграв рукою. Це було видно під час повтору епізоду на моніторах, котрі стояли на наших столиках у ложі преси...

Проте динамівці вже вкотре знову наступили на ті само граблі — здали гру останньої миті. Чому так? На це запитання їхній тренер так і не відповів.

Наставники обох команд після зустрічі говорили небагато.

Арсен Венгер:

— Так, ми все вирішили лише в останній момент. Нам було важливо отямитися після невдачі в Манчестері. Але кияни дуже грамотно оборонялися. Вони зіграли 0:0 на полі «Фенербахче», виграли 1:0 у Порту. І сьогодні всі побачили, чому. Нашій грі не вистачало непередбачуваності, тому в нас виникли чималі труднощі.

Суперник здорово нас накривав, і нам довелося непросто в середині поля. Я очікував, що «Динамо» не зможе діяти в такому темпі весь матч, однак помилився. Вихід до 1/8 фіналу був нашим першочерговим завданням. Команді необхідно було знайти віру у свої сили. Так і сталося.

Юрій Сьомін:

— Думаю, про все можна висловитися коротко. Нам бракує досвіду. Під кінець зустрічі ми почали втомлюватися. Було декілька епізодів, з яких не змогли вичавити максимум. Гра була більш-менш рівна, і наші футболісти діяли добре. Однак, зрештою, враховується тільки результат. У разі поразки заведено звинувачувати тренера. Найголовніше — «Арсенал» переміг, результат зафіксований і його не змінити. Наші гравці були готові до цього матчу, сумлінно виконували свої завдання й дотримувалися обраної стратегії. Більшого я від них вимагати не можу.

...З Лігою чемпіонів доведеться розпрощатися принаймні до нступного року. Тепер перед «Динамо» стоїть завдання не з простих: як потрапити до Кубка УЄФА. Сьогодні кияни випереджають «Фенербахче» на три очки. Й попереду матч із турецьким клубом 10 грудня в Києві. Програвати в жодному разі не можна.

Лондон—Київ.

На знімку: момент, коли міг забити Мілевський.

Фото Андрія ЛУКАЦЬКОГО.

Дякуємо керівництву ФК «Динамо» (Київ) за допомогу в організації репортажів із столиці Великої Британії.