Реалізація яких дозволить мінімізувати вплив світової фінансової кризи на Україну. Про це під час учорашнього засідання Кабінету Міністрів повідомила Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко. Глава уряду зауважила, що цей пакет буде реалізовано в найближчі п’ять років.

Також Ю. Тимошенко відзначила, що під час вівторкової наради з представниками паливно-енергетичного комплексу було затверджено 14 пріоритетних інвестиційних проектів загальною вартістю 58 мільярдів гривень, з яких 14,9 мільярда гривень планується освоїти у 2009 році. Приміром, було визначено 62 проекти на суму 6,6 мільярда гривень у вугільній сфері. Окрім того, Ю. Тимошенко повідомила, що плановано розглянути інфраструктурні проекти у сфері дорожнього будівництва та по лінії Мінтрансу в цілому.

Прем’єр-міністр зазначила, що доручила галузевим міністрам підготувати повний перелік інфраструктурних проектів, виконання яких дозволить мінімізувати вплив світової фінансової кризи: «Це наша стратегія на період захисту України від світової фінансової кризи, і це в тому числі й вихід з важкого становища, в якому опинилась Україна», — сказала вона. Водночас Мінекономіки має узагальнити ці проекти, щоб мати можливість розпочати переговорний процес з дипломатичним корпусом європейських країн та інвесторами цих країн, яких Україна запрошує долучитися до даних проектів. «Я сподіваюся на те, що кожен міністр має достатню потужність, щоб розгорнути цю роботу, тому що це сутність вашої роботи в цей важкий період економічної рецесії у світі», —звернулася Ю. Тимошенко до міністрів.

Одним із кроків, які допоможуть Україні долати фінансову кризу, стало підписання між урядом та Світовим банком угоди про виділення кредиту в розмірі 3 мільярдів гривень. Ю. Тимошенко зазначила, що цей кредит, який надається країні на

30 років (відсоткова ставка — до 5 відсотків річних), дозволить стабілізувати бюджетну політику й виконати закон про державний бюджет у частині, яка передбачає покриття дефіциту і фінансування видатків. «Це найкраща позика, яку брали будь-які уряди для покриття дефіциту бюджету», — наголосила Прем’єр-міністр.

Міністр охорони навколишнього природного середовища України Георгій Філіпчук, міністр регіонального розвитку і будівництва України Василь Куйбіда, міністр з питань житлово-комунального господарства України Олексій Кучеренко (зліва направо).

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.