Старобільському фермерові Володимиру Васильєву (на знімку) у почутті гумору не відмовиш. Своє господарство він назвав «Кріт», а доньчине зареєстрував під іменем популярного казкового героя — «Буратіно». Такий вибір пояснив просто:

— Адже я на землі працюю й риюся, як кріт. Закопав у неї і працю, і піт свій, і коштів чимало. Дочка продовжує мою справу. Тільки на відміну від казки, земля віддає і мені, і дочці те, що я в неї вклав.

Господарство Володимир створив на руїнах аграрного радгоспу-технікуму. Хоч як важко було, але поступово за допомогою кредитів відремонтував старі тваринницькі будівлі, купив необхідну техніку. Спочатку придбав 20 племінних свиноматок і почав серйозно займатися свинарством. Сьогодні в нього на фермі вже понад 500 вгодованих п’ятачків. Торік господарство відправило на Луганський м’ясокомбінат свинини на 1 мільйон 300 тисяч гривень.

— Але я ж — «Кріт», — жартує Володимир. — Мені треба рити далі, глибше.

А далі фермер заручався підтримкою Фонду індивідуального будівництва на селі, взяв кредит 100 тисяч гривень, додав свої й відкрив молокоприймальний пункт, який сьогодні обслуговує п’ять сіл. Розводить і свою дійну череду. Для початку закупив у Хмельницькій області 18 продуктивних корів і сподівається наступного року збільшити поголів’я в кілька разів. Сьогодні череда дає 600 літрів молока гарної якості.

— Взагалі молоко сьогодні не вигідно продавати, — зізнається Володимир. — Ціна на нього низька, а вартість кормів висока. Утримання корів себе не виправдовує, тому багато селян продають своїх корівок. Поміркуйте самі: якщо влітку ми приймали від населення за добу чотири тонни молочного продукту, то сьогодні наполовину менше — лише дві тонни.

Що стосується кормів, то фермерське господарство «Кріт» заготовило їх достатньо. На 700 гектарах землі виростили і пшеницю, і кукурудзу, і соняшник. Причому заздалегідь подумали про те, де зберігати врожай. У фермерському господарстві побудовано два зерносклади. Свій урожай Володимир Васильєв поки що не продає. Чекає вигідних цін для його реалізації. Задумів у фермера вдосталь, і зробити йому хочеться багато — для себе, для дочки, для людей.

— Отже, ритимемо землю далі, — продовжує жартувати «кріт» на прізвище Васильєв.

Луганська область.

Фото автора.