Вища аграрна освіта потребує реформування

Основні завдання та напрями реформування системи вищої аграрної освіти України обговорено під час всеукраїнського «круглого столу», організованого Комітетом з питань науки і освіти в Полтаві.

Під час «круглого столу» порушували питання законодавчого та нормативно-правового забезпечення розвитку вищої аграрної освіти. Зокрема, обговорювали пропозиції до проектів нової редакції законів «Про вищу освіту», «Про наукову та науково-технічну діяльність», розвиток наукової та інноваційної складової в діяльності ВНЗ аграрного профілю, формування державного замовлення на підготовку кадрів вищої кваліфікації.

Голова комітету Володимир Полохало наголосив, що оскільки нинішня система аграрної освіти «працює в складних умовах відсутності належного матеріально-технічного, фінансового, інформаційного та кадрового забезпечення, вона потребує комплексного реформування». Він також підтримав позицію ректорів-аграріїв щодо недоцільності передачі ВНЗ аграрного профілю до відання Міністерства освіти і науки. На погляд голови комітету, на сучасному етапі така передача є економічно невиправданою, оскільки призведе до розриву налагоджених зв’язків аграрної освіти із галуззю.

Ресурси використовують непрозоро

Комітет з питань культури і духовності заслухав звіт Рахункової палати України про результати аудиту ефективності використання коштів державного бюджету на випуск книжкової продукції за програмою «Українська книга». За висновком Рахункової палати України, йшлося на засіданні, Державним комітетом телебачення та радіомовлення не забезпечено ефективне виконання функцій центрального органу виконавчої влади щодо формування та реалізації державної політики у видавничій сфері. За словами експертів, бюджетні фінансові ресурси Держкомтелерадіо використовують безсистемно, непрозоро та неконтрольовано.

На думку членів комітету, важливою проблемою є також підвищення фаховості Громадської науково-експертної ради, яка проводить відбір видань, запропонованих для внесення до державного замовлення.

Народні депутати висловилися за доцільність реорганізації Держкомтелерадіо та передання книговидавничої галузі в підпорядкування окремого виконавчого органу, який відповідав би за реалізацію державної політики у видавничій сфері.

За повідомленнями Інформаційного управління Верховної Ради.