Американська валюта продовжує рости як на дріжджах. Учора в київських обмінниках долар коштував 6,37 — на 11,24 коп. дорожче, ніж напередодні. Національний банк установив у вівторок офіційний курс гривні — 6,29 за долар. Так дешево стосовно долара національна валюта не коштувала за всю історію свого існування. Стосовно прогнозів щодо найближчого майбутнього, то, на думку експертів, курс валюти утримається в рамках семи гривень за умови відсутності паніки населення, що виявляється в масовому скуповуванні долара, а також небажання експортерів конвертувати долари в гривні. При цьому більшість аналітиків переконані, що настав той критичний момент, коли Нацбанку необхідно вживати жорстких заходів для стабілізації курсу і запобігання дефолту фінансової системи держави.

«Бездіяльність і часті помилки НБУ значно ускладнили економічну ситуацію в Україні», — впевнений Михайло Дяденко, керівник Центру правового аналізу і дослідження політичних ризиків. — Курсовий хаос у найближчому майбутньому завдасть значної шкоди низці секторів української економіки. Передусім — будівництву і торгівлі. Найбільша ж проблема полягає в доларизації і «кешизації» економіки. Люди забирають гроші з банків і конвертують їх у долари. Ці гроші виводяться з економічного обороту, а замінити їх немає чим».

На думку експертів, якщо Нацбанк не врегулює курс масованими валютними інтервенціями, то під кінець року цілком реальне подорожчання долара до 8,50—9,00 грн.

Тим часом, НБУ обіцяє через півроку-рік зміцнення національної валюти. Тому глава відомства Володимир Стельмах закликає українців утриматися від скуповування іноземної валюти за високим курсом.