Біля воріт однієї з цукроварень довга черга автомобілів. Всі вони приїхали за жомом. Цей продукт — відходи переробки цукрових буряків — при згодовуванні худобі дає прибавку молока.

Нинішнього року заводчани продають його, за словами дядьків, за захмарною ціною — 100 гривень за тонну.

Колись, кажуть співрозмовники, вони купували жом по 80 копійок за тонну. «А це ж відходи, які для заводу нічого не коштують». Кмітливі сільські дядьки «розкусили», чому заводчани так «нагнали ціну». Цукор на заводах купують дешево. От вони й шукають, чим дірки залатати. Знають, що дядько в селі без жому корову зиму не прогодує. Давай витрушувати кишені.

— Виходить, ми найбагатші, — каже один із співрозмовників. — Так само на нас виїжджають молочарні. Молоко купують знаєте по чому? Аж по 1,25 гривні за літр. Буває, деякі заводи додають зо п’ять копійок. А це ж не літо, зима. Кожен хоче виїхати на горбу селянина.

Солодкий пісок — не молоко, не скисне

Заводчани неохоче говорять про те, чому так подорожчав жом. Кажуть, розмова не варта уваги. Бо відходи виробництва не роблять погоди в економіці підприємства. Один керівник, щоправда, зазначив, що кожна копійка в касу працює на зниження собівартості цукру. Виручку від продажу жому додають до загальних фінансових показників. Ці кошти беруть до уваги під час обрахунку показника собівартості цукру. Простіше кажучи, у такий спосіб відбувається його зниження.

— Але нині не про це треба вести мову, — наголошує директор Юзефо-Миколаївського цукрозаводу Козятинського району Олексій Босак. — Проблема на заводі одна — низька ціна на цукор. Вона й раніше не доганяла цифри затрат, але тоді хоч наближалася до неї. Два місяці тому ми продали торішній цукор по 3 гривні за кілограм. Його виробництво стало заводу по 3,2 гривні. Нині покупці пропонують взагалі смішні ціни — 2,5 — 2,6 гривні за кілограм. Цукор не молоко, не скисне, кажемо таким. Почекаємо до кращих часів.

На жаль, не всі можуть чекати. Постачальники газу застосували до цукроварів жорсткі умови — паливо дають тільки після передоплати. «Всі заводи, які нині варять цукор, працюють на газу, — каже виконавчий директор обласної асоціації «Поділляцукор» Микола Береговий. — Щоб завершити сезон, змушені платити. Банки кредитів не дають. Або пропонують під такі проценти, що вигідніше продати цукор. Ним забиті склади цукрозаводів. В обох випадках заводчани зазнають втрат. Але від продажу цукру вони менші, ніж тоді, коли йти в кабалу до банку. Продають за безцінь тільки для того, щоб розрахуватися за паливо та інші енерговитрати. Решта цукру осідає на складах».

Буряків буде ще менше

Наступного року площі під цукровими буряками в регіоні, схоже, стануть ще куцішими. На 61 тисячі гектарів поля проведено глибоку оранку. Навіть якби всі ці гектари відвели під буряки, то їх площа все одно була б менша, ніж нині, продовжує виконавчий директор асоціації «Поділляцукор» Микола Береговий. Але орють з осені не тільки під цукристі...

Нехитру арифметику вже прорахували на Погребищенському цукрозаводі. За інформацією керівника тамтешньої райдержадміністрації, це підприємство у наступному році не працюватиме. Головна причина — дефіцит сировини. «Якщо два-три роки господарство не вирощує буряків, то дуже непросто відновити цю культуру в сівозміні. Може настати такий час, що сировину для себе вирощуватимуть самі заводи», — каже Микола Береговий. Чи не тому в обласному управлінні сільського господарства прогнозують, що вже найближчими роками у регіоні залишиться не більше десяти цукроварень. Нинішньої осені працює 14 заводів. Три з них уже завершили переробку. Ще на п’яти сировини вистачить на 7—10 днів. А в середині грудня зупинить технологічні лінії решта. Цукру зварять приблизно 260—270 тисяч тонн. Торік мали 300 тисяч тонн, бо буряків вирощували більше.

«Цукровий Донбас», який донедавна був найбільшим виробником цукру в країні, втрачає позиції не з власної вини. Протягом останніх років держава жодного разу не дотримала своїх зобов’язань із закупівлі цукру до Держрезерву та Аграрного фонду. Всі обіцянки з цього приводу розтанули, як білі кристалики у склянці чаю. Реалізація солодкої продукції зазначеним структурам, та ще й за встановленою державою ціною, стала б для цукроварів істотною підтримкою.

Вінницька область.