Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Лавринович зустрівся із Надзвичайним та Повноважним Послом США в Україні Вільямом Тейлором. Сторони обговорили спільну політичну та економічну ситуацію в Україні та США, обмінялися думками щодо шляхів мінімізації впливу світової фінансової кризи на економіку обох країн.

На початку зустрічі Вільям Тейлор висловив упевненість у тому, що з обранням Барака Обами президентом Сполучених Штатів Америки відносини між Україною та США плідно розвиватимуться. Адже, за словами посла, «добрі стосунки між Україною та США підтримують і республіканці, і демократи». Водночас він звернув увагу на те, що ситуація в економіці обох країн та країн світу є досить серйозною, і уряди країн стикаються з великими складнощами. Саме тому, наголосив В. Тейлор, країни потребують сильного керівництва.

Перший заступник Голови Верховної Ради зазначив у цьому контексті, що в українському політикумі мають бути знайдені адекватні рішення для уповільнення тих негативних процесів, які є в українській економіці. «Для цього необхідно мати сильний уряд і надійну підтримку його в парламенті», — зазначив О. Лавринович. Він додав, що знайти порозуміння хоч і не просто, але вже є певний досвід розв’язання проблем між непримиренними опонентами. Він висловив упевненість, що рішення, які сприяли б ефективній роботі парламенту, буде знайдено.

О. Лавринович вважає, що нинішній тиждень буде вирішальним у пошуках спільних рішень між політичними силами українського парламенту. За його словами, у Верховній Раді може бути створена тимчасова більшість без створення коаліції. «Уряд без коаліції не є ефективним на тривалий час, але з урахуванням нинішньої ситуації в Україні такий варіант також можливий», — зазначив Перший заступник глави парламенту. Він наголосив на тому, що «бюджет наступного року — це головний антикризовий документ, який необхідно ухвалювати найближчим часом».

Під час зустрічі В. Тейлор нагадав, що міжнародна підтримка нашої країни ґрунтується саме на повазі до закону і права. Для України важливо поважати свою Конституцію і закони, сказав він.

У свою чергу О. Лавринович висловив сподівання, що Україна не буде наодинці у подоланні впливу світової кризи і очікує на міжнародну підтримку.

Перший заступник Голови Верховної Ради наголосив, що у зовнішній політиці Україна вибудовуватиме свої міждержавні стосунки на основі взаємної вигоди та відкритості — і з близькими сусідами, і з ЄС та США.

***

«Без коаліції Верховна Рада недієздатна і не зможе довго працювати», — вважає Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Лавринович. Таку думку він висловив в ексклюзивному інтерв’ю часопису «Экономические известия».

За словами О. Лавриновича, про це свідчить перебіг подій навколо парламенту, що відбувалися протягом останнього року. Утім, нагадав О. Лавринович, «у вересні, коли була технічна домовленість двох фракцій про спільне планування роботи, ми (народні депутати. — Ред.) вирішили більше питань, ніж протягом року».

На переконання О. Лавриновича, головне питання сьогодні полягає в тому, чи спроможна Верховна Рада далі працювати, чи ні. При цьому він зазначив, що «обрання спікера це питання не вирішує».

«Відповідно до Конституції, уряд підконтрольний і підзвітний парламенту, і Рада його формує. Якщо у парламенті не існує коаліції, — уряд безприв’язний і безвідповідальний. А це небезпечно для країни», — зауважив О. Лавринович. Тому, пояснив він, «ведуться переговори між всіма, без винятку, фракціями». І хоча, за його словами, сьогодні ніхто не спроможний відповісти на запитання, чим завершиться переговорний процес, у парламенті є розуміння необхідності вирішення головного питання: чи працюватиме парламент відведений йому Конституцією термін?

«Це внутрішньопарламентська проблема. Якщо ми не зможемо її вирішити, то єдиним виходом буде обрання нового складу Верховної Ради», — наголосив політик і додав: «Хоча поки що я маю підстави сподіватися, що цей парламент працюватиме весь відведений йому термін — до 2012 року».

Прес-служба Першого заступника Голови Верховної Ради.