«Я думаю, що ми знайдемо взаєморозуміння. Сьогодні поїхала делегація НАК «Нафтогаз» у Російську Федерацію, і ми знаходитимемо взаєморозуміння абсолютно спокійним, гармонійним способом», — сказала Прем’єр-міністр у понеділок. І вчора стало відомо, що у Москві глава «Газпрому» Олег Дубина пообіцяв «Газпрому» до 1 грудня розрахуватися за заборгованість за постачання газу у вересні і частково у жовтні. Про це повідомила прес-служба «Газпрому».

Напередодні Юлія Тимошенко також заявила, 17 млрд. кубометрів газу, закачаного до українських підземних сховищ газу, дадуть змогу нормально пройти зимовий період.

Глава уряду також висунула свою версію «несподіваної» появи чергового боргу.

«Поточний газ, що споживає Україна, проплачений повністю, — зазначила Прем’єр-міністр. — Але Російська Федерація перед Україною поставила дуже жорсткі умови — платити за весь газ, що закачується у газові сховища і який сьогодні поки що ще не споживається, поки в повному обсязі ще не почався зимовий період. І тому ми зараз в останні два місяці з’ясовуємо з РФ, як нам проплатити той газ, що ще не витрачений країною, але закачаний до газових сховищ... Ми б хотіли, щоб на цей газ, що знаходиться в сховищах і не оплачений споживачами, Україні було надано невелику, всього в кілька місяців, відстрочку з цього платежа, поки ми не почнемо використовувати газ, що закачаний до газових сховищ, і одержувати розрахунки від споживачів цього газу».

Поки що «Газпром» продовжує наполягати на сумі боргу в 2,4 мільярда доларів, тоді як «Нафтогаз України» вказує суму в 1,3 мільярда доларів. Укладення нового контракту не обмежується лише умовою повернення боргу. З нового року «Газпром» має намір підвищити вартість газу для України до 400 доларів. Сьогодні Москва поставляє Києву середньоазіатський газ за 179,5 долара за тисячу кубометрів. При цьому вартість сировини для Європи становить близько 500 доларів за тисячу кубометрів.

Газ не може коштувати 400 доларів у той час, коли ціна на нафту у світі зараз становить майже 42 долара за барель. Таку думку висловив народний депутат України від фракції Блоку Литвина, секретар Комітету Верховної Ради з паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Олег Зарубинський. Політик вважає, що коли влаштовують торги, то продавець завищує ціну, покупець намагається зробити її якомога нижчою, а потім домовляються про якусь середню.

Ціна на газ для України в 2009 році має становити не 400, а 280 доларів за тисячу кубометрів, заявив в ефірі одного з телеканалів радник Прем’єр-міністра України з енергетичних питань Олександр Гудима. Водночас народний депутат України від БЮТ, член Комітету Верховної Ради України з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики і ядерної безпеки Сергій Пашинський заявив, що для України економічно обґрунтована ціна на газ не перевищує 179 доларів за тисячу кубометрів. «Російський газ на перший квартал наступного року продається в Європі на кордоні з Німеччиною за ціною 260 доларів. Відповідно, на кордоні з Україною він має коштувати десь 180—200 доларів», — сказав він.

Ситуація з боргами, що виникли, і показово болісними переговорами про ціну, що повторюється з року в рік, на перший погляд має вигляд абсурдної з політичної й економічної точок зору. Здається, ну скільки ж можна наступати на ті самі граблі? Тим часом більшість українських експертів стверджують, що всі «сюрпризи» у газовій сфері закономірні. І відбуваються вони через те, що керівництво як Росії, так і України особисто зацікавлене в тому, аби схема газопостачання залишалася максимально непрозорою, оскільки великі політики, а головне, фінансово-промислові групи, що стоять за ними, мають кожний свою солідну частку прибутку від махінацій у цій сфері. А все те, що говориться привселюдно президентами і прем’єрами, має свого слухача по той бік кордону. І це не ми з вами.

Що стосується нас із вами, то варто було б звернути увагу не на астрономічні борги або торги за газ, а на ідею підвищення ціни на газ на 35% для населення. З 1 грудня має набрати чинності постанова Національної комісії з регулювання електроенергетики (НКРЕ) на цей рахунок. Уже підраховано: якщо підвищення відбудеться, то населення України платитиме за нього на 210 — 5600 гривень на рік більше, залежно від площі квартир.