Кам’янець-Подільський

Пускати бізнес у фортецю не хочуть

Мільйони гривень із державного бюджету, використані на реставрацію знаменитої Старої фортеці в місті Кам’янці-Подільському, не стали грішми, викинутими на вітер. Оновлена пам’ятка дедалі більше приваблює туристів, а історичний музей-заповідник, що нею опікується, почав непогано заробляти. Нині вже є 650 тисяч гривень, до кінця року очікується сімсот. Це більше, ніж мають музеї в таких відомих центрах, як, приміром, Чернігів, запевняє перший заступник міського голови Валерій Андрухович. Влада тим часом розмірковує, як розвивати музей надалі. Утім, передачу в оренду кількох веж бізнесменам відкидають. Музейники впевнені, що справляться, й на доказ навіть започаткували нічні театралізовані екскурсії.

У місті мають гіркий досвід оренди Вірменської криниці, Кушнірської башти. Підприємці, взявши їх, не спромоглися навіть відремонтувати цінні архітектурні споруди. З такими доводиться розривати договори. У 2004 році мали намір оселитися в двох вежах Старої фортеці тамплієри, але і громада, і працівники музею різко відкинули їхні пропозиції.

Пільговикам доведеться затягнути паски?

Чотири дні на тиждень безплатного проїзду для пільгових категорій населення насправді обходиться стотисячному Кам’янцю-Подільському в два мільйони 300 тисяч гривень на рік. А державна субвенція на це становить лише один мільйон 200 тисяч гривень. Такі підрахунки провела міська транспортна служба, очолювана Сергієм Дергуновим. Ні міськвиконком не в змозі виділяти кошти на покриття цих витрат, ні перевізники далі не можуть іти на пожертви. Тож міська влада опинилася перед потребою переглянути графік надання пільг. Доведеться або просити підвищувати субвенцію, або возити людей лише два дні, якраз на кошти, що надходять із Києва. Дедалі частіше лунають і пропозиції змінити державну політику та ділити ці гроші між пільговиками як доплати до пенсій.

Віра ШПИЛЬОВА.