Хмельницька область

Старі підручники перевірять на туберкульозну паличку

Остання тисяча підручників з алгебри та всесвітньої історії для восьмого класу, без яких, здебільшого, обходились у першій чверті школярі Кам’янця-Подільського, надійшла до міста після канікул. Як повідомив начальник управління освіти та науки Володимир Тюрін, їх доставили з Хмельницького обласного центру розповсюдження підручників, а сюди вони потрапляють із Києва.

У зв’язку з переходом на 12-річний термін навчання загальноосвітня школа поетапно, по класах, забезпечується новими підручниками. Тим часом старі шкільні книги деякі батьки вимагають перевірити на інфекції, зокрема, «поселення» туберкульозної палички. До слова, таку перевірку наступного року в нашій державі планує здійснити Інститут гігієни і медичної екології імені О. Марзєєва Академії медичних наук України.

Житомир

Місто через суд повернуло своє майно

Житомирський апеляційний суд поставив крапку в боротьбі міської влади Кам’янця-Подільського за повернення в комунальну власність майнового комплексу водо- та теплопостачання. Його початкова вартість — 78 мільйонів гривень. Кілька років тому комплекс було передано в оренду підприємству, що стало закритим акціонерним товариством, з умовою 12-мільйонних капіталовкладень у поліпшення мереж та підвищення якості послуг. Ні влада, ні громада останніми роками не були задоволені станом справ у цій сфері. До того ж контрольно-ревізійне управління виявило низку порушень. Прокурор зобов’язав міськраду розглянути питання про доцільність продовження угоди із ЗАТ.

Нині, пройшовши судові процедури, місто має можливість забрати назад своє законне майно. Це, за словами першого заступника міського голови Валерія Андруховича, дасть підгрунтя ефективно розпорядитися ним, отримати державну субвенцію на розвиток мереж та привести нереально підняті тарифи у відповідність з реальними витратами на реалізацію послуг.

Вл інф.

Луганщина

Лисичанський НПЗ допомагає знижувати ціни на нафтопродукти

У зв’язку з виходом Лисичанського НПЗ на плановий технологічний режим роботи ТОВ «ТНК-ВР Коммерс» знизило ціни на оптові партії нафтопродуктів. На ринок стала надходити продукція, вироблена заводом з дешевшої нафти. Загалом з початку жовтня ТОВ «ТНК-ВР Коммерс» знизило ціни на 110—130 грн./т. Найзатребуваніші види пального — бензин А-95 та дизельне паливо — минулого тижня подешевшали до 5100 грн./т. Президент кампанії Сергій Лізунов звертає увагу, що в листопаді ціна нафти знизилася до 55 дол./бар., а поточні продажі сировини на міжнародному ринку вже здійснюються за ціною нижчою 50 доларів за барель. Сергій Лізунов запевняє, що компанія веде відповідальну цінову політику і чітко дотримується домовленості з урядом стосовно ціноутворення, і обіцяє, що за здешевленням палива в оптовому секторі з певним тимчасовим «лагом» роздрібні ціни мають знизитися. У листопаді Лисичанський НПЗ планує виробити близько 120 тисяч тонн бензинів і більш як 130 тисяч тонн дизельного палива.

Алла АНТІПОВА.