«З метою захисту національного ринку цукру та власного товаровиробника до подолання фінансової кризи жоден цукровий завод не перероблятиме цукор-сирець з тростини, що ввозитиметься в Україну в рамках тарифної квоти на пільгових умовах для поставки на внутрішній ринок». Про це, принаймні тепер, заявляють керівники окремих підприємств, які звернулися з відкритим листом до Верховної Ради, Президента Віктора Ющенка та Прем’єр-міністра Юлії Тимошенко.

Цукровики країни занепокоєні згубними тенденціями, які наростають у галузі.

«Сьогодні, — йдеться у посланні, — ми балансуємо на межі зникнення галузі... Лише в цьому виробничому сезоні не змогли розпочати переробку цукрових буряків 40 цукрових заводів, що призвело до безповоротного знищення щонайменше 150 тисяч робочих місць з урахуванням суміжних галузей, продовжує скорочуватися виробництво цукрових буряків як неперспективної культури з точки зору аграрного бізнесу.

Через відсутність послідовної державної політики у бурякоцукровому комплексі в останні роки в Україну імпортується цукор, цукровмісні продукти та цукрозамінники... Це при тому, коли національні виробники в повному обсязі забезпечують потребу внутрішнього ринку власним буряковим цукром, ринок в період виробництва сезонно перенасичений і ціни попиту значно нижчі рівня витрат на його виробництво.

Водночас невпинно зростають ціни на енергоносії (газ, вугілля), технологічні матеріали та обладнання, мінеральні добрива, зростають тарифи на перевезення вантажів. Все це створює для вітчизняного виробника нерівні конкурентні умови порівняно з виробниками цукру країн ЄС та СНД, особливо при виробництві цукру із цукру-сирцю з тростини, природна собівартість якого значно нижче бурякового.

Працівники цукрової галузі підтримують антикризові заходи, запропоновані Президентом України та урядом, і на їх виконання пропонують: захистити внутрішній ринок від надходження цукру білого, виробленого із цукру-сирцю з тростини, з Республіки Білорусь в режимі вільної торгівлі. Заборонити ввезення на митну територію України цукру-сирцю з тростини, цукровмісних продуктів та хімічних цукрозамінників, переглянути в сторону збільшення ставки ввізного мита на цукор та цукровмісні продукти. Здійснити закупівлю Аграрним фондом цукру до державного продовольчого резерву в обсягах, передбачених чинним законодавством України. Прийняти мораторій на зростання цін на газ для підприємств цукрової галузі до завершення сезону переробки цукрових буряків. Пролонгувати терміни повернення кредитів, отриманих цукровими заводами та цукровими компаніями, до 1 вересня 2009 року. Вжити дієвих заходів щодо просування вітчизняного цукру на зовнішні ринки та запровадити механізм стимулювання експорту. Запровадити державну підтримку розробки виробничих технологій та проведення експериментальних досліджень біологічних видів палива із цукровмісних продуктів на технічній базі цукрових заводів. Продовжити державну підтримку виробників цукрових буряків на рівні 1500 гривень на гектар посіву. Відтермінувати на період подолання фінансової кризи ввезення в Україну по тарифній квоті цукру-сирцю з тростини в обсязі 260 тисяч тонн за пільговою ставкою ввізного мита відповідно до взятих Україною зобов’язань при вступі до Світової організації торгівлі», — йдеться у відкритому листі цукроварів.

Вони наголошують, що сподіваються на розуміння і підтримку очільників держави і готові разом зробити все необхідне для стабілізації ситуації в цукровій галузі й в країні.

Г. К.