Під Черніговом легше отримати ділянки мешканцям Сєверодонецька, ніж місцевим

Депутат обласної ради Андрій Кислий часто виступає на сесіях, активно працює з виборцями. До народного обранця-лікаря вони відповідно й звертаються з різноманітними клопотаннями, просьбами. За однією з них Андрій Борисович провів досить ретельне розслідування. Про його «сенсаційні» результати він і вирішив повідомити корпункт «Голосу України» листом.

— До мене звернувся житель Чернігова, інвалід другої групи В’ячеслав Максимов, — розповів депутат під час зустрічі. — Він ще в січні подав до Чернігівської райдержадміністрації заяву на виділення йому в особисте селянське господарство земельної ділянки розміром два гектари поблизу села Шестовиці. Протягом п’яти місяців він не отримав відповіді, а тому вирішив потурбувати з цього приводу мене.

На офіційний запит депутата невдовзі надійшла відповідь з управління земельних ресурсів у Чернігівському районі. Його начальник С. Божок повідомляв, що «розпорядженням райдержадміністрації від 1 листопада 2005 року №530 Чернігівському районному дочірньому підприємству «Чернігіврайагролісгосп» передано на праві постійного користування землі для ведення лісового господарства на території Шестовицької сільської ради та видано державний акт на право постійного користування земельними ділянками, до складу яких входить і ділянка, що зацікавила вас». А. Кислий мав би заспокоїтися досить аргументованою відповіддю чиновника. Але... якби з відповідним запитом не звернувся і в «Чернігіврайагролісгосп». Відповідь звідтіля була по-справжньому вражаючою. Директор комунального підприємства «Чернігівоблагроліс» І. Донець проінформував, що «дана земельна ділянка не належить ДП «Чернігіврайагроліс». У наступному листі він додав, що вона «і не знаходиться в постійному користуванні підвідомчої структури».

Отже, депутат переконався, що простій людині реалізувати своє право на землю не так-то й просто. Практично неможливо. Для цього є «аргументовані» бюрократичні заготовки-відписки. Інша справа, коли земельки під Черніговом бажає високопосадовець, людина зі зв’язками. А. Кислий, розслідуючи ще одне «земельне» звернення, отримав у своє розпорядження красномовні в цьому плані документи. «Незважаючи на заборони Прем’єр-міністра України та Верховної Ради України, — пише він у листі до газети, — проводиться прихований розподіл земель запасу навколо міста. Так, у розпорядженнях РДА №310 та №311 від 05.08.2008 із земель запасу Улянівської сільської ради в районі «Олександрівка» надані земельні наділи двом садовим товариствам — «Моя садиба» та «Чернігів-сад». У першому 12 гектарів ріллі розподілено між 30 громадянами Чернігівської області, 17 мешканцями Рівненської області, 10 — Київської. У цьому кооперативі також дві особи із Сімферополя, одна — з Чернівців, дві — із Харкова, чотири — із Житомирської області, шість — із Сєверодонецька Донецької області. Члени кооперативу «Садівницьке товариство «Чернігів-сад» отримали ділянку загальною площею 10 гектарів. Щасливчиками стали 63 чернігівці, один сумчанин, сім киян, сім сєверодончан. І це незважаючи на те, що багато громадян — мешканців області раніше (квітень—червень 2008 року) писали заяви на цю ділянку, і їм відмовили з поясненням, що в земельних ресурсів Чернігівського району немає даних стосовно даної земельної ділянки...»

Мене дивує нечувана швидкість, з якою було проведено «взяття» цієї землі, — зазначив депутат. — Треба ж таке — за одну добу — вивчити земельну ділянку, провести геодезію, пройти всі погодження і встигнути ще й прийняти проект землеустрою... Супер! Але професіоналізм в одні ворота... А прості люди сертифікати на державні акти паїв роками переоформити не можуть...

Нині депутат зі своїми колегами в обласній раді прагне через правосуддя добитися скасування згаданих рішень. Справді, земля «по блату», для «корисних» дуже конфронтує з декларованими постулатами, намірами владних інституцій усіх рівнів.

Чернігівська область.

На знімку: депутат облради Андрій Кислий зі своїм досьє.

Фото автора.