Гучна справа ВАТ «Київреконструкція» отримала своє продовження. Днями Господарський суд Києва порушив справу про визнання гіганта столичного будівельного ринку банкрутом. На судовому засіданні суд спеціальною постановою відсторонив від управління керівництво забудовника і всі управлінські функції поклав на Василя Кузьменка, призначеного розпорядником майна.

Донедавна звучали думки про те, що сума боргу майже в 10 мільйонів гривень, який накопичився перед одним із кредиторів, зовсім і не сума для такої мега-структури. Бо компанія і справді чимала. Будує кілька величезних комплексів у Києві та за його межами, досі займалася відновленням будівель і отримувала престижні замовлення. На офіційному сайті забудовника розміщено інформацію про всі виконані ним проекти у столиці — реконструкція центрального залізничного вокзалу, Музею Тараса Шевченка, Національного університету тощо. Хто б міг подумати, що такий монстр вітчизняного будівництва може раптом зазнати краху. Та насправді, як переконує розпорядник майна, підвалини для банкрутства були закладені раніше. За словами Василя Кузьменка, ще влітку «Київреконструкція» якось дивно збувала нерухомість.

Скажімо, згідно з витягами із Державного реєстру правочинів, розміщеними на інтернет-сторінці розпорядника, забудовник протягом останніх днів серпня швиденько позбувся низки дуже дорогих будинків у Києві за цінами, значно нижчими від ринкових. Василь Кузьменко переконаний: така поведінка може свідчити тільки про одне — в компанії, швидше за все, були фінансові проблеми, а також бажання «заховати» активи.

Півроку тому координаційна рада з боротьби з корупцією в органах влади та незаконним обігом наркотиків попереджала секретаріат Президента про ймовірність невиконання «Київреконструкцією» своїх зобов’язань перед кредиторами та інвесторами. Про це, зокрема, стверджує у листі голова ради Олександр Костренко. Йдеться і про те, що ще влітку пропонувалося запровадити низку запобіжних заходів для того, щоб не допустити фінансового колапсу забудовника.

Добре, що хоча б сьогодні прислухалися до порад. За результатами проведеної сьомого листопада в секретаріаті Президента наради Віктор Ющенко дав вказівку забезпечити недопущення ситуації, аналогічної з компаніями ТОВ «Київвисотбуд» та ТОВ «ФБГ «Еліта-Центр», і зробити все можливе, щоб ВАТ «Київреконструкція» виконало взяті на себе зобов’язання перед кредиторами та інвесторами. Серед пропозицій координаційної ради було також і відсторонення керівника та органів менеджменту «Київреконструкції» від управління. Розпорядник майна, зі свого боку, подав до Господарського суду відповідне клопотання. Воно, зрештою, було задоволене тижнем пізніше. 14 листопада Феміда не лише продовжила провадження у справі про банкрутство забудовника, а й позбавила прав керувати його топ-менеджерів. Віднині майно будкомпанії не може бути продане тишком-нишком.

Тим часом розпорядник майна озвучив один із варіантів розвитку подій. За його словами, слід зібрати інформацію про зобов’язання «Київреконструкції». «Буде значно простіше і швидше це зробити, якщо інвестори та кредитори самостійно звернуться до мене і повідомлять про свої майнові вимоги. Так ми зможемо значно швидше сформувати відповідний реєстр та передати його на затвердження суду, щоби перейти в процедуру санації», — наголосив Василь Кузьменко. Він також припустив: ймовірно, згодом стане відомо про те, що в «Київреконструкції» насправді значно більші борги, аніж заявлені кредитором 10 млн. грн. Василь Кузьменко припустив: якщо така структура не змогла впоратися з невеликою сумою заборгованості, не виключено, що в неї фінансові проблеми значно більшого масштабу.

Розпорядник майна також зазначив: у якнайшвидшому переході на процедуру санації мають бути зацікавлені всі сторони — кредитори з інвесторами та колишнє керівництво будкомпанії. Бо тоді з’явиться можливість виконати зобов’язання перед інвесторами-фізособами. Як відомо, один з житлових комплексів — «Три богатирі» на вулиці Борщагівській, 182 — мав би вже давно бути заселений. Та поки що його готовність на рівні 75 відсотків. А тому більш як триста осіб і досі без квартир. Хоча сплатили за них у повному обсязі. На думку розпорядника майна, цей фактор — найважливіший. Якщо екс-керівництво забудовника йтиме назустріч розпоряднику майна, процедуру санації можна буде розпочати вже за кілька місяців. При цьому цілком реально зберегти і саму компанію. Зрештою, за законом порушення справи про банкрутство підприємства не означає його ліквідацію.