Народні обранці перенесли наступне сесійне засідання на 2 грудня. Вони так і не змогли поки що домовитися про кандидатуру Голови Верховної Ради. Відтак (оскільки без відповідного підпису глави парламенту нормативно-правові акти недійсні) вони й вирішили працювати у комітетах та округах.

Проте, за даними добре поінформованих джерел, ще на початку тижня йшли інтенсивні переговори про обрання на цю посаду лідера однойменного блоку Володимира Литвина. І нібито його кандидатура була узгоджена між БЮТ, частиною «НУ—НС», зорієнтованою на Прем’єр-міністра та комуністами. Одначе минулого понеділка нібито Юлія Тимошенко дала відбій, і голосування по його кандидатурі не відбулося. Аналітики губляться в здогадках. Дехто висловлює думку, що у домовленості втрутилися непарламентські сили, які проінформували прем’єра, що Володимир Литвин зустрічався також і вів переговори як з Президентом, так і з «регіоналами».

Нині, подейкують злі язики, відновилися переговори між Юлією Тимошенко і Віктором Януковичем. Головна тема — повернення до вересневих домовленостей, за якими вносяться зміни до Конституції і посилюються повноваження прем’єра. Щоправда, домовленостей досягти не вдалося, бо переговорники, м’яко кажучи, не довіряють одне одному. Тим паче в Партії регіонів існує потужна опозиція до подібного альянсу, яку представляють передусім спонсори цієї політичної сили.

Хоч як би там було, але в суботу минув рік, як народні обранці шостого скликання прийняли присягу. Відтак, у глави держави не залишилося перешкод для того, щоб застосувати своє конституційне право про дочасне припинення повноважень парламенту. Щоправда, є кілька інших проблем. Зокрема, й досі Верховна Рада не затвердила бюджет на наступний рік. До того ж уряд відкликав свій проект державного кошторису-2009. Окрім цього, треба прийняти пакет законів для мінімізації наслідків світової фінансової кризи. А ще — виділити кошти на проведення дочасних виборів. Одне слово, куди не кинь — всюди клин. Але все ж таки політичні сили підготовку до дочасних виборів не звертають.