До підсумків соняшникових жнив можна зарахувати той факт, що минулого тижня олія у крамницях стала на гривню-півтори дешевша. Покупець може її придбати за 8—9 гривень за літрову пляшку. Водночас насіння соняшнику, схоже, досягнуло точки цінового мінімуму і почало поволі дорожчати. Це, незважаючи на його рекордний врожай, який у рази перевищує внутрішнє споживання. Минулого таки тижня Мінагрополітики відрапортувало: хоча соняшникові жнива ще не закінчено, вже зібрано 6,8 мільйона тонн ліквідного насіння. Тобто в заліковій вазі матимемо 6,12 мільйона тонн. До цього рекордним вважався врожай 2006 року — 5,3 мільйона, торік мали менш як 4,2 мільйона тонн.

Експерти стверджують, що подешевшання олії, швидше за все, явище тимчасове. Хоча виробники за підсумками нещодавньої наради в Кабміні, присвяченої цьому питанню, й погодилися знизити оптово-відпускні ціни на фасовану олію. Але в асоціації «Укроліяпром» робити довгострокові цінові прогнози не беруться. Надто хитка нині економічна ситуація, а про цінові накрутки треба питати не лише виробників, а, приміром, торговців. До того ж з великою вірогідністю значна частина цьогорічного щедрого соняшникового врожаю не потрапить на переробку на вітчизняні потужності, його вивезуть за межі країни. Адже уряд пропонує зняти митні обмеження експорту ліквідного насіння. Про те, що продовольча безпека у небезпеці, переробники у відкритому листі попереджають Президента Віктора Ющенка. Річ у тім, що у Верховній Раді зареєстровано урядовий законопроект, де передбачено тимчасове — до 1 вересня 2009 року — скасування експортного мита на насіння соняшнику.

«Сьогодні, коли в Україні вживаються дієві антикризові заходи задля збереження галузей та робочих місць, — йдеться, зокрема, у посланні, — скасування експортного мита на насіння соняшнику стане причиною зупинки більшості олійнодобувних заводів, початком розвалу олійно-жирової промисловості...

Основні світові виробники насіння соняшнику з метою максимального завантаження власних переробних потужностей встановили експортне мито на насіння соняшнику, зокрема, Аргентина збільшила його з 32 до 39 відсотків, в Росії діє мито 20 відсотків на насіння всіх олійних культур. В Україні вивізне мито на насіння соняшнику 14 відсотків...

Олія — це єдиний український харчовий продукт, який завоював світовий ринок. Соняшникова олія експортується в 56 країн світу.

Переробка насіння соняшнику в Україні — це робочі місця для 50 тисяч працюючих та 2 мільярди гривень відрахувань до бюджету.

Експорт насіння соняшнику, а не соняшникової олії, призведе до значного погіршення платіжного балансу України, що сприятиме збільшенню девальвації національної валюти та підвищенню інфляції через скорочення виробництва олії і зниження обсягів цього соціально значимого продукту на внутрішньому ринку.

Наявні потужності олійнодобувних заводів становлять 7,2 мільйона тонн на рік і дають можливість переробити весь цьогорічний урожай соняшнику. У разі збереження експортного мита на насіння соняшнику в Україні вперше може бути вироблено близько 2,4 мільйона тонн олії.

Скасування експортного мита на насіння соняшнику не стане запобіжним чинником негативних наслідків для агропромислового комплексу, зумовлених міжнародною фінансовою кризою. Навпаки, цей захід буде фактором, який, як свідчить минулий досвід, спровокує кризову ситуацію не лише в олійно-жировій галузі, а й на всьому продовольчому ринку України», — наголошують керівники переробних підприємств.

Від себе додам: майже у всьому з вищевикладеного їх можна підтримати. Але чи достукаються переробники до чиновницьких владних кабінетів, чи знову переможуть інтереси тих, хто лобіює вивезення сировини за межі держави — ось у чому питання.