Голова Тернопільської облдержадміністрації Юрій Чижмарь звернувся до Верховної Ради України з проханням прийняти рішення про проведення дострокових виборів Тернопільської обласної ради. Про це він повідомив на прес-конференції. На думку очільника області, діяльність ради фактично заблоковано, оскільки рішення приймають люди, які не є депутатами. Це підтвердив Тернопільський окружний адміністративний суд, котрий своєю ухвалою від 18 листопада визнав нечинними рішення Тернопільської обласної ради, прийняті на сесії 22 жовтня 2008 року.

Конфлікт в обласній раді триває з серпня 2007 року, коли на конференції блоку «Наша Україна» було прийнято рішення про позбавлення повноважень десятьох депутатів, які на вибори йшли у складі цього блоку, а в сесійній залі примкнули до бютівців, що й допомогло останнім створити більшість та сформувати керівництво ради. «Нашоукраїнці» пропонували замість вибулих ввести нових депутатів.

Проте ось уже рік керівництво ради ігнорує не лише рішення міжпартійної конференції, а й обласної територіальної виборчої комісії, судових інстанцій, вимоги прокуратури стосовно усунення цих порушень. «Небажання керівництва облради розв’язати існуючий всередині депутатського корпусу конфлікт, постійне нехтування вимогами закону головою обласної ради Михайлом Миколенком, фактична недієздатність вищого представницького органу області (блокування засідань, судові суперечки, неприйняття низки важливих для області рішень) спонукали мене звернутися до парламенту з пропозицією припинити повноваження обласної ради та призначити її позачергові вибори», — каже Юрій Чижмарь. Щоб донести свою позицію, він зустрічався з представниками майже всіх парламентських фракцій. Окрім того, ситуацію на Тернопільщині вивчала парламентська комісія. Голова ОДА вважає, що шукати вихід треба негайно, оскільки існуючий стан речей загрожує подальшому розвитку області, коли потрібно виходити з економічної кризи, приймати бюджет на 2009 рік.