Про це Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко заявила на вчорашньому позачерговому засіданні уряду, на якому розглядали уточнення основних прогнозних макроекономічних показників економічного і соціального розвитку України на 2009 рік та зміну цьогорічного прогнозу у зв’язку із впливом світової фінансової кризи. «Світова фінансова криза дедалі більше опановує світ і бере в обійми дедалі більше країн, зокрема й Україну», — додала вона.

«Переконана, що саме нашому уряду доведеться виводити країну з цього важкого шляху світової фінансової кризи і ставити на надійний шлях економічного розвитку. Але країна матиме економічні й фінансові втрати», —підкреслила глава уряду.

Юлія Тимошенко додала, що, окрім впливу світової кризи, коригування макроекономічних показників будуть пов’язані, зокрема, з послабленням національної валюти. За її словами, сьогодні необхідно визнати руйнівний вплив світової фінансової кризи на економіку України і провести об’єктивний аналіз макропоказників: «Ми маємо розраховувати на те, що буде у країни під час фінансової кризи, маємо розраховувати на об’єктивні доходи і помірковані видатки бюджету».

А міністр фінансів Віктор Пинзеник повідомив, що доходна частина держбюджету не буде виконана цього і наступного місяців. За його словами, очікується недонадходження коштів до бюджету зі сплати ПДВ і податку на прибуток.

Причинами можливих недонадходжень міністр назвав погіршення показників роботи, зокрема, в банківському секторі.

Фото Олександра ПРОКОПЕНКА (Укрінформ).