Голова парламентського Комітету з питань національної безпеки і оборони Анатолій ГРИЦЕНКО направив листа до Президента України із пропозицією терміново внести на розгляд парламенту кандидатуру Голови Служби безпеки.

«Комітет занепокоєний тим, що протягом останніх двох років посаду Голови СБУ обіймає тимчасово виконуючий обов’язки Голови Валентин Наливайченко, — йдеться, як повідомили у прес-службі голови комітету, в листі до глави держави. — Поданий на розгляд Верховної Ради 19 грудня 2007 року проект постанови про призначення В. Наливайченка Головою Служби безпеки України, підтриманий нашим комітетом, на жаль, не підтримав парламент 2 вересня 2008 року. Незважаючи на рішення Верховної Ради України, В. Наливайченко продовжує виконувати обов’язки Голови Служби безпеки України».

На думку членів комітету, це сприяє нестабільності як у керівній ланці СБУ, так і негативно відображається на результативності виконання співробітниками поставлених перед ними завдань та на морально-психологічному кліматі в колективах органів і підрозділів СБУ. «Призначення Голови Служби забезпечить проведення її реформування через призму правового статусу Служби в системі державних інституцій, визначення пріоритетів її діяльності, оптимізації організаційної структури, удосконалення системи добору, підготовки та розстановки кадрів, оперативність і ефективність протидії основним викликам і загрозам безпеці держави», — наголосив А. Гриценко у листі до Президента.

Олександра КУЧЕРЯВА.

Відзначення пам’ятних дат буде систематизовано

Комітет з питань культури і духовності рекомендує парламенту прийняти за основу і в цілому проект постанови про відзначення пам’ятних дат і ювілеїв у 2009 році.

Проектом постанови пропонується визначити перелік найважливіших подій у суспільно-політичному житті України та ювілеїв видатних осіб, які у 2009 році повинні відзначатися на загальнодержавному рівні, та створити належні правові підстави для організаційної підготовки до їх відзначення.

На думку членів комітету, прийняття постанови звільнить Верховну Раду від дублювання значної кількості постанов щодо конкретних подій та осіб. Окрім того, фінансування заходів, передбачених цим актом, буде здійснюватися у межах асигнувань, виділених державним бюджетом відповідним міністерствам.

Усі реабілітаційні установи внесуть до державного реєстру

Комітет з питань охорони здоров’я підтримав законопроект про внесення змін до закону «Про реабілітацію інвалідів в Україні». Ним пропонується надати повноваження щодо прийняття рішення про створення державної реабілітаційної установи центральному органу виконавчої влади, що здійснює державне управління системою реабілітації інвалідів, замість Кабінету Міністрів. Крім того, передбачається встановити єдиний порядок надання реабілітаційних послуг інвалідам та дітям-інвалідам реабілітаційними установами як державної, так і недержавної форми власності, а також надати право уряду затверджувати положення про Державний реєстр реабілітаційних установ.

За повідомленнями Інформаційного управління ВР.