«Як Президент України, для якого закон — понад усе, я визнаю, що з 1 січня 2006 року, відповідно до рішення Верховної Ради, у країні діє оновлена Конституція. Але я не вважаю її ідеальною. Реформа Основного Закону відбулася без участі суспільства і навіть без обговорення в парламенті», — заявив В. Ющенко 23 січня у зверненні до українського народу на честь річниці інавгурації. Він зазначив, що суспільство повинне сказати своє слово про конституційні зміни.

«Я ініціюю створення робочої групи з рівним представництвом уповноважених від Президента, парламенту й уряду», — заявив глава держави, наголосивши, що така ініціатива є частиною його плану стабілізації суспільно-політичної ситуації в країні. За його словами, першочерговим завданням цієї групи буде розробка пропозицій з гармонізації діяльності гілок влади.

В. Ющенко також зазначив, що ще однією складовою плану стабілізації ситуації повинне стати введення «мораторію на прийняття будь-яких рішень чи дій з боку законодавчої і виконавчої влади, які могли б спричинити дестабілізацію ситуації в Україні». «Переконаний, важливим кроком у цьому напрямі є прийняття законів, що стоять на порядку денному як першочергові в зв’язку з набранням чинності політичною реформою в Україні», — сказав Президент. Він пояснив: йдеться, зокрема, про закони про Кабінет міністрів України, про Президента України, про опозицію, про всеукраїнський референдум.

Крім того, «Президент, уряд і Верховна Рада повинні разом створити умови, щоб у країні пройшли чесні вибори, було обрано новий парламент, сформовано більшість, котра й визначить новий уряд», — наголосив глава держави.

В. Ющенко запевнив народ України в тому, що на парламентських виборах 2006 року «не буде задіяно адмінресурс, влада не тиснутиме на виборця». «Як гарант Конституції, я жорстко реагуватиму на будь-який сигнал порушення виборчого законодавства», — додав він. І підкреслив, що не дозволить «жодній політичній силі працювати на розкол України, спекулювати на темах мови, релігії, сепаратизму».

В. Ющенко також заявив, що зовнішньополітичні пріоритети України залишаються незмінними: «приєднання до Європейського Союзу — головна стратегічна мета України».

Віктор Ющенко також наголосив, що 2006 рік — це рік запровадження національних реформ у сфері медицини, освіти, на селі та у судовій гілці влади.