Минулої неділі заступник Голови Верховної Ради України Микола Томенко у складі української делегації відвідав Косово. Про це «Голосу Україні» повідомили в його прес-службі. Разом з міністром внутрішніх справ Юрієм Луценком Микола Томенко ознайомився з місцерозташуванням та умовами проживання спеціального миротворчого підрозділу МВС України.

Під час офіційної церемонії медального параду заступник глави парламенту зазначив, що наш миротворчий контингент визнаний одним з найкраще професійно підготовлених, відповідальних та дисциплінованих на території Косово, а тому наша держава пишається тим, що він належним чином представляє Україну, гідно виконуючи миротворчі функції. Він також відзначив високу професійність наших миротворців в охороні громадського порядку та в підготовці нового національного поліцейського персоналу.

На його думку, Верховна Рада, розглядаючи питання про можливість відкликання цього контингенту, вчинила правильно, залишивши його в Косово, оскільки така миротворча діяльність під егідою ООН формує позитивний образ України як країни, що опікується стабільністю і миром у Європі. Микола Томенко також поінформував, що прийнято рішення про те, що найближчим часом цей контингент буде переведено під протекторат Європейського Союзу.

Микола Томенко, як учасник бойових дій в Афганістані, вважає також правильним підхід МВС надати статус учасників бойових дій тим миротворцям, які перебували у Косово в період серйозного загострення у березні цього року під час заворушень у цьому регіоні.