Національний банк України вніс зміни до положення про визначення офіційного курсу гривні стосовно долара, прив’язавши його до курсу на міжбанківському ринку.

Це рішення має набути чинності з 28 листопада й означає воно, що курс долара тепер коливатиметься — й досить істотно. Тим часом національна валюта продовжує втрачати позиції: на 24 листопада Національний банк установив офіційний курс гривні на найвищій позначці за весь час її існування — 6,1717 за долар. Міністр фінансів України Віктор Пинзеник позитивно оцінив рішення НБУ, однак не побажав сказати, чим це обернеться для звичайних людей.

«До долара США — на рівні курсу, встановленого на міжбанківському валютному ринку України за результатами функціонування Системи підтвердження угод на міжбанківському валютному ринку України НБУ, яка склалася за попередній робочий день», — йдеться в постанові НБУ. Раніше офіційний курс визначався з урахуванням не лише котирувань на міжбанку, а й інтервенцій НБУ, курсових змін на міжнародних фінансових ринках та інших показників.

«Двох курсів валют не може бути й не може бути різних оцінок, — пояснив у понеділок журналістам глава Мінфіну Віктор Пинзеник. — Коли інший курс — неправильно сплачуються податки, тому що валюту купують за одним курсом, а розрахунок податків іде за іншим курсом. Отже, це існування двох метрів; в одному метрі, наприклад, 90 см, в іншому — 100. Тому — це правильне рішення НБУ».

Як заявив міністр, для економіки — це добре. А от чи добре це для пересічних українців? Віктор Пинзеник відмовився робити для нас прогнози й відповідати на це запитання.

«Йдеться про те, що НБУ вирішив покладатися на балансуючу дію міжбанківського валютного ринку. Це рішення працює на ослаблення національної валюти. Точніше сказати, більш активно діятимуть девальваційні чинники. Якщо у людей є заощадження в доларах, то це означає, що вони дорожчатимуть стрімкішими темпами», — пояснив в інтерв’ю «Голосу України» президент Центу антикризових досліджень Ярослав Жалило.

А тим часом, люди, які взяли кредит у доларах, опинилися в дуже неприємному становищі. Мало того, що курс значно зріс, навіть дорогий долар неможливо купити. За допомогою можна, звичайно, звернутися до свого банку, де за відсутності наявних доларів погасять черговий платіж, використавши гривні клієнта, але обмін проведуть із величезною комісією. Таку само встановлено і для звичайних громадян, які бажають просто купити валюту. Відсотки беруть не скрізь. Принаймні поки що. Однак здебільшого продають валюту тільки «своїм».

Ти працюєш?

— Так.

— А можна у вас купити пару тисяч доларів без комісії?

— Так, приходь, наприкінці дня, — таку секретну розмову кореспондент «Голосу України» почув у черзі в супермаркеті, де випадково зустрілися дві колишні однокласниці.

«Я в розпачі. Не бачу можливості зберегти гроші, — поділилася з «Голосом України» своїми проблемами дрібний підприємець Ганна з Києва, котра зняла чималу суму заощаджень у гривні по депозиту, термін якого минув. — У неділю можна було купити долари з комісією в 5—8 відсотків, а в понеділок курс 6,26 і 15-відсоткова комісія. Купуватиму на чорному ринку по 7 гривень».

Чи треба скуповувати долари за такою ціною? «Я б цього не радив. На даному етапі долар переоцінено і ажіотаж через те, що його неможливо купити, підвищує й без того високу ціну. Якщо брати довгостроковий період, то ми знову одержимо зміцнення гривні», — каже Ярослав Жалило й радить класти гривні на довгострокові депозити, якщо люди знають, що найближчим часом їм ці гроші не знадобляться.

Ну а НБУ обіцяє зупинити свавілля з комісією й змусити банки відмовитися від неї. Заступник голови НБУ Олександр Савченко заявив, що під час наради з банкірами має намір домовитися про це в обмін на гарантії НБУ забезпечити банки валютою в достатньому обсязі.