На головному майдані Житомира відбулася церемонія вручення нової техніки підрозділам охорони державного кордону, приурочена до шостої річниці створення Північного регіонального управління Державної прикордонної служби України. Житомирський, Чернігівський та Луцький загони, які охороняють 1358 кілометрів наших рубежів, отримали 22 автомобілі підвищеної прохідності, 33 мотоцикли, 2 автобуси, 2 прожекторні станції, катер, а також спеціальні засоби охорони кордону.

Голова Держприкордонслужби України генерал армії Микола Литвин (на знімку) наголосив, що є затверджений на рік бюджет і треба в його рамках працювати, а не скаржитися на брак коштів. Тому й до закупівлі техніки підійшли прагматично. Наприклад, зупинили свій вибір на сучасних моделях УАЗ — «Патріот» і «Хантер», бо ці моделі дешевші в експлуатації: їм, зокрема, не потрібний дорогий високооктановний бензин, як для європейських машин, а для ремонту в нас є відповідна база. Загалом за дев’ять місяців цього року для потреб Держприкордонслужби вже закуплено 158 автомобілів, 9 мікроавтобусів і 300 мотоциклів. Окрім того, велике значення мають міжнародні технічні програми — на нинішній рік підписано більше двох десятків угод. За рахунок міжнародної допомоги органи охорони кордону отримали цього року транспортних засобів на 3,9 мільйона гривень, а також 65 приладів нічного бачення і переносні тепловізори.

А про те, що роботи людям у зелених кашкетах не бракує, свідчать цифри: за шість років діяльності Північного регіонального управління затримано майже 10 тисяч порушників кордону, з них близько двох тисяч незаконних мігрантів. З початку року, як повідомив Микола Литвин, наші кордони перетнули 75 мільйонів людей.

Житомир.

На знімках: прикордонників вітає Микола Литвин; під час вручення нової техніки.

Фото автора.