Чергова газова війна почалася. Москва вкотре демонструє готовність перекрити газовий вентиль. «Газпром» уже підготував документи для звернення до Міжнародного суду зі скаргою на Україну за несплату боргу. Про це вчора заявив журналістам перший заступник голови «Газпрому» Олександр Медведєв. Він зазначив, що російський газовий монополіст має відповідні механізми й документи для звернення до міжнародної судової інстанції «й, безумовно, ними скористається, якщо Київ наполягатиме на своїй позиції несплати боргів».

Учора також стало відомо, що за дорученням Прем’єр-міністра Юлії Тимошенко делегація НАК «Нафтогаз України» терміново відбуває до Російської Федерації для з’ясування ситуації навколо газового боргу й прийняття подальших рішень.

Завтра минає п’ять днів, які Президент України дав Прем’єр-міністрові Юлії Тимошенко на те, щоб розрахуватися перед Росією в боргах за газ. Віктор Ющенко наполягає на персональній відповідальності Кабінету Міністрів за організацію й конструктивне ведення газових переговорів з Росією щодо поставок енергоносіїв. Сама Юлія Тимошенко заявляє, що Україна нічого Росії не винна, йдеться про борги «Росукренерго». Але наявність заборгованостей у Кабміні визнають, хоча називають зовсім інші цифри й замість «боргу» воліють говорити про «питання поточних розрахунків».

Після зустрічі Юлії Тимошенко з прем’єр-міністром Росії Володимиром Путіним на позаминулому тижні в Кишиневі здавалося, що газові переговори йдуть просто чудово. Прем’єр України пообіцяла оперативно розв’язати проблему з газовим боргом з огляду на те, що російська сторона погодилась перейти з 2009 року на прямі поставки палива в Україну. Подробиці переговорів не повідомляли, однак Володимир Путін під прицілом телекамер привселюдно заспокоїв Юлію Володимирівну, мовляв, «труднощів багато, але я, як і ви, розраховую, що на корпоративному рівні вдасться досягти взаєморозуміння». Однак 23 листопада президент РФ Дмитро Медведєв заявив, що Росія готова, якщо виникне потреба, змусити Україну повернути борг за газ через суд. А голова правління російської газової монополії «Газпром» Олексій Міллер повідомив, що український борг за російський газ становить 2,4 мільярда доларів.

Тим часом Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко наполягає на тому, що «Газпрому» за поставки газу заборгувала компанія «Росукренерго», і Україна до цих боргів стосунку не має. І якщо Москва стверджує, що мільярд Україна заборгувала за вже спожитий цього року газ, а чверть мільярда — це штрафи за борги минулої зими, які, у свою чергу, оцінюються ще в 1 мільярд 270 мільйонів доларів США, то «Нафтогаз» України визнає тільки останній борг. «Сьогодні борг, з урахуванням усіх нюансів, становить 1,26—1,27 мільярда доларів», — повідомляють у прес-службі НАК.

Традиційно, коли йдеться про газові борги, наші міністри стають невловимі для журналістів. Учора в Кабміні представники ЗМІ щільним кільцем оточили міністра палива та енергетики Юрія Продана, але все, що їм удалося випитати в чиновника, — це те, що офіційних документів від «Газпрому» він не одержував. А на пряме запитання, чи є борг і який він, Юрій Продан відповідав туманно, мовляв, «питання газових боргів — питання поточних розрахунків».

«Мені здається, нині як ніколи актуально оприлюднити реальний стан справ між Україною і Росією в газовій сфері: хто кому і скільки винен, коли нагромадився борг, коли погашається борг тощо. Потрібно цю сферу вивести на чисту воду!» — прокоментував ситуацію член Комітету Верховної Ради України з питань ПЕК Олег Зарубинський.